Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η εμπορική αισιοδοξία ενισχύει τις ευρωαγορές

Η αγορά επικεντρώνεται στις διεθνείς εμπορικές εξελίξεις. Αμερικανοί αξιωματούχοι συζητούν το ενδεχόμενο να άρουν δασμούς που έχουν επιβληθεί σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων. Δεύτερη προειδοποίηση κερδών από τη Ryanair.

Η εμπορική αισιοδοξία ενισχύει τις ευρωαγορές

Κέρδη καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές την Παρασκευή, μετά τις αναφορές για πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 2,1%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 1,9%, ενώ στο Παρίσι ο CAC κατά 1,6%. Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ υψηλότερα κατά 0,9% όπως και ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη (+1,5%). Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κερδίζει 1,5%.

Η αγορά επικεντρώνεται στις διεθνείς εμπορικές εξελίξεις. Αμερικανοί αξιωματούχοι συζητούν το ενδεχόμενο να άρουν δασμούς που έχουν επιβληθεί σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, ώστε να δώσουν στο Πεκίνο κίνητρο για να κάνει μεγαλύτερες παραχωρήσεις στην εμπορική κόντρα η οποία έχει ταρακουνήσει τις αγορές.

Όπως μετέδωσε η Wall Street Journal, την ιδέα για άρση ορισμένων ή όλων των δασμών πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτιν σε μια σειρά στρατηγικών συναντήσεων.

Σύμφωνα με πηγές της αμερικανικής εφημερίδας, ο στόχος είναι να κερδίσουν οι ΗΠΑ τη στήριξη της Κίνας σε μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις.

Στο άκουσμα της είδησης, οι αμερικανικές μετοχές ενισχύθηκαν, με τα κέρδη στη Wall Street να περιορίζονται ωστόσο, μετά τις δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου στο CNBC, όπου σημείωνε ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν είχε κάνει τέτοιες προτάσεις. Ανοδικά κινήθηκαν τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια.

Στο εταιρικό μέτωπο, για δεύτερη φορά ρίχνει το guidance για τα ετήσια κέρδη του 2019 η Ryanair, επικαλούμενη τους χαμηλότερους ναύλους του χειμώνα, ενώ, όπως δήλωσε, περαιτέρω περικοπές θα μπορούσαν να γίνουν, λόγω των εξελίξεων του Brexit.

Οπως μεταδίδει το MarketWatch, η εταιρεία προβλέπει κέρδη μετά φόρων – εξαιρουμένων των απωλειών στη Lauda- στο εύρος του 1 δισ. και 1,1 δισ. ευρώ. Το προηγούμενο guidance έκανε λόγο για 1,1-1,2 δισ.

Στις εξελίξεις του Brexit, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι πρέπει να γίνει συζήτηση για το άνοιγμα ξανά της συμφωνίας για την προγραμματισμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά μόνο εάν όλες οι χώρες της ΕΕ υποστηρίζουν αυτή την κίνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v