Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ράλι σημείωσαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο (+1,95%), Φρανκφούρτη (+2,63%) και Παρίσι (+1,7%). Άνοδος για το πετρέλαιο και πτώση για τον χρυσό. Υποχωρεί το ευρώ.

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές ενόψει εξελίξεων στο εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ- Κίνας.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν φέρεται να πρότεινε την απόσυρση των δασμών σε κινεζικές εισαγωγές προκειμένου να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο στο Πεκίνο για περεταίρω υποχωρήσεις στο εμπόριο.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Κίνας αναμένεται να θέσει ως στόχο για την ανάπτυξη της οικονομίας το 2019 έναν ρυθμό μεταξύ του 6% και του 6,5% του ΑΕΠ, επίπεδο χαμηλότερο από αυτό του 2018 αλλά υψηλότερο από εκείνον των περισσότερων ανεπτυγμένων οικονομιών.

«Αντιμετωπίζουμε μεγαλύτερες προκλήσεις στη σταθεροποίηση της ανάπτυξης σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά», φέρεται να έκρινε στέλεχος της Επιτροπής Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων.

Στο μεταξύ, η Τράπεζα της Ιταλίας αναθεώρησε χαμηλότερα τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της χώρας την Παρασκευή, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι η οικονομία πιθανότητα διολίσθησε σε ύφεση το τελευταίο εξάμηνο του 2018.

Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι η ιταλική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,6% φέτος αντί για 1% που ανέμενε προηγουμένως.

Όσον αφορά το 2018, ανέφερε πως η ιταλική οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο του έτους, πιθανότατα συρρικνώθηκε και το τέταρτο τρίμηνο. Τούτο σημαίνει πως η ιταλική οικονομία βρέθηκε τεχνικά σε ύφεση.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, υποχώρησαν οι βρετανικές λιανικές πωλήσεις τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, επιβεβαιώνοντας την επιβράδυνση στις καταναλωτικές δαπάνες, όσο πλησιάζει το Brexit.

Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων διολίσθησε κατά 0,2% το τέταρτο τρίμηνο μετά την άνοδο κατά 0,2% τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο.

O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,8% στις 357 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 1,95% στις 6.968 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 2,63% στις 11.205 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 1,7% στις 4.875 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 1,8% στις 9.069 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 1,22% στις 19.708 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 2,9% στα 53,58 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,8% στα 1.282 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1362 από 1,1392 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v