Brexit και ΗΠΑ έριξαν τις ευρωαγορές

Στο κόκκινο κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Απώλειες άνω του 1% για τους δείκτες MIB στο Μιλάνο και IBEX στη Μαδρίτη. «Βουτιά» 4,1% για το πετρέλαιο.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές εν αναμονή εξελίξεων στο Brexit.

Ειδικότερα, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα θέσει σε ψηφοφορία το νέο σχέδιο της για το Brexit, την Τρίτη. Εάν λάβει την υποστήριξη που χρειάζεται από το κοινοβούλιο, θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες ζητώντας περισσότερες παραχωρήσεις.

Το μήνυμα πάντως από την Ευρώπη των 27 παραμένει ότι η τρέχουσα συμφωνία εξόδου δεν θα γίνει αντικείμενο νέας διαπραγμάτευσης. Το αδιέξοδο διατηρείται, ενόψει της προγραμματισμένης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις 29 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Sun», “Η Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε κατ' ιδίαν Στελέχη της Κυβέρνησής της ότι δεν σκοπεύει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να γίνει χωρίς προηγουμένως να έχει επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες για τους όρους”.

Στο μεταξύ, η επίδοση της οικονομίας της ευρωζώνης τους τελευταίους μήνες ήταν χειρότερη από αυτήν που αναμενόταν τους τελευταίους μήνες, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τονίζοντας πως η αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία επιβαρύνει το οικονομικό κλίμα.

«Η παρατεταμένη αβεβαιότητα, ειδικά όσον αφορά τους γεωπολιτικούς παράγοντες, και η απειλή του προστατευτισμού, επιβαρύνουν το οικονομικό κλίμα» σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ στις Βρυξέλλες.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε συνέντευξη στη WSJ ότι ένα ακόμη ομοσπονδιακό «shutdown» παραμένει επιλογή σε περίπτωση που το Κογκρέσο δεν εγκρίνει την κατασκευή του τοίχους στα σύνορα με το Μεξικό, το οποίο θεωρεί λιγότερο από 50% πιθανό.

Επιπλέον αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου της Caterpillar καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη ήταν κατώτερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,97% στις 354 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,91% στις 6.747 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,63% στις 11.210 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,76% στις 4.888 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 1,34% στις 9.062 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο σημείωσε απώλειες 1,02% στις 19.608 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «βουλιάζει» 4,1% στα 51,49 δολάρια ανά βαρέλι – αναλυτές αναμένουν αύξηση στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ- ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,3% στα 1.308 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1434 από 1,1412 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v