Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η παγκόσμια ανάπτυξη προβλημάτισε τις ευρωαγορές

Χαμηλότερα κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Βαριές απώλειες για τον ιταλικό δείκτης MIB του Μιλάνου. «Βουτιά» 3,1% για το πετρέλαιο.

Πτώση κατέγραψαν οι ευρωαγορές καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη μετά τις νέες προβλέψεις του ΔΝΤ.

Ειδικότερα, το Ταμείο προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% το 2019 και 3,6% το 2020, χαμηλότερα κατά 0,2 και 0,1 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα, από τις εκτιμήσεις του τελευταίου Οκτωβρίου. «Βασική πηγή κινδύνου για τις προοπτικές παραμένει η περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων», σημειώνει το ΔΝΤ.

Επιπλέον, κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα ανακοίνωσε η ελβετική τράπεζα UBS καθώς τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 4,89 δισ. δολάρια το 2018 από 4,9 δισ. που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Αντίστοιχα, υποχώρησαν κατά 4,2% τα έσοδα ανά θέση της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους EasyJet, το πρώτο τρίμηνο του έτους χρήσης. Η εταιρεία σημείωσε ότι τα έσοδα ανά θέση – σημαντική μέτρηση για τις αεροπορικές – σε σταθερό νόμισμα υποχώρησαν στις 53,63 στερλίνες (69,03 δολάρια) τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με τις 55,99 βρετανικές λίρες, έναν χρόνο νωρίτερα.

Στο μεταξύ, η Βρετανία εξακολουθεί να επεξεργάζεται τι θα ζητήσει από την ΕΕ ώστε να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των Βρετανών βουλευτών όσον αφορά το σχέδιο ασφαλείας, γνωστό ως backstop, που έχει στόχο να αποτραπεί ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός που είναι αρμόδιος για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ.

"Η ΕΕ δεν θέλει να βρεθεί σε μια κατάσταση στην οποία δεν θα υπάρχει συμφωνία - αυτό θα έχει τεράστιο αντίκτυπο όχι μόνον στην ιρλανδική οικονομία αλλά και σε άλλες οικονομίες, την ολλανδική οικονομία - επομένως είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να υπάρξει συμφωνία", ανέφερε.

Στη Γερμανία, η διάθεση των επενδυτών βελτιώθηκε αυτόν τον μήνα, υποδηλώνοντας ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας είναι καλύτερες, παρά τις συνεχιζόμενες εμπορικές διαμάχες και την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία ενισχύθηκε, φτάνοντας στις μείον 15 μονάδες από μείον 17,5 τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Zew.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαικός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,35% στις 355 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,99% στις 6.901 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,41% στις 11.090 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,42% στις 4.847 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,18% στις 9.037 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 1,03% στις 19.437 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «βουλιάζει» 3,1% στα 52,12 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,1% στα 1.281 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1359 από 1,1366 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v