Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψαν σε άνοδο οι ευρωαγορές

Κέρδη κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το πτωτικό διάλλειμα της Δευτέρας. Άνοδος άνω του 1% για τον FTSE 100. Οριακές διακυμάνσεις για το ευρώ.

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν οι ευρωαγορές εν αναμονή εξελίξεων στο εμπόριο και στο Brexit.

Ειδικότερα, Ευρωσκεπτικιστές και φιλοευρωπαίοι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος στη Μεγάλη Βρετανία, επεξεργάσθηκαν μυστικά, σειρά συμβιβαστικών προτάσεων για το ενδεχόμενο που η Βουλή των Κοινοτήτων θα απορρίψει την συμφωνία αποχώρησης από την Ένωση της Τερέζα Μέι, αποκαλύπτει δημοσίευμα των Financial Times.

Καθώς η Βουλή των Κοινοτήτων ετοιμάζεται να ψηφίσει απόψε σειρά τροπολογιών στην συμφωνία του Brexit που διαπραγματεύθηκε η Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες, οι FT αποκαλύπτουν ότι υποστηρικτές του σκληρού Brexit από κοινού με υπέρμαχους της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ των Τόρις εργάσθηκαν μυστικά με υπουργούς της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για να καταλήξουν σε μία συμβιβαστική λύση του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει το Λονδίνο μετά την απόρριψη της συμφωνίας του Brexit.

Στο μεταξύ, οι 13 κατηγορίες που άσκησαν οι ΗΠΑ σε βάρος τόσο της οικονομικής διευθύντριας της Huawei, όσο και σε βάρος της ίδιας της εταιρείας-κολοσσού της Κίνας βάζουν τροχοπέδη στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας σύμφωνα με αναλυτές. Σημειώνεται ότι οι κατηγορίες συνδέονται με φερόμενες παραβιάσεις των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν.

Παράλληλα, έχουν ασκηθεί και 10 κατηγορίες σε δύο θυγατρικές της Huawei-- τις Huawei Device Co., Ltd. και Huawei Device Co. USA -- για σύσταση και συμμορία, καθώς και για κλοπή βιομηχανικών μυστικών που άπτονται των τεχνολογιών της κυψελικής τηλεφωνίας της αμερικανικής T-Mobile. Επιπλέον, οι δύο θυγατρικές κατηγορούνται για παρακώλυση της δικαιοσύνης.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι υποστήριξε σε ομιλία του στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο ότι η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να ξαναρχίσει τις αγορές ομολόγων αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

«Αν τα πράγματα εξελιχθούν πολύ άσχημα, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε ξανά άλλα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας» απάντησε ο κ. Ντράγκι όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να ξαναρχίσει η κεντρική τράπεζα τις αγορές ομολόγων.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,8% στις 357 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 1,29% στις 6.833 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,08% στις 11.218 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,81% στις 4.928 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,63% στις 9.119 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο σημείωσε κέρδη 0,48% στις 19.701 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 2,7% στα 53,44 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,4% στα 1.314 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται οριακά χαμηλότερα έναντι του δολαρίου στο 1,1419 από 1,1429 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v