Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό γύρισμα στις ευρωαγορές με την προσοχή στο Brexit

Το κλίμα επιβαρύνεται από τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της βρετανικής κυβέρνησης για το ιρλανδικό backstop. Στο προσκήνιο η κρίσιμη σημερινή συνεδρίαση του βρετανικού κοινοβουλίου για την έγκριση ή μη της συμφωνίας αποχώρησης από την ΕΕ.

Αρνητικό γύρισμα στις ευρωαγορές με την προσοχή στο Brexit

Αρνητικά γυρίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τις μεσημεριανές ώρες, ενόψει της πιο σημαντικής ψηφοφορίας για το Brexit, κατά την οποία θα αποφασιστεί εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποδέχεται τους όρους που συμφώνησε η Τερέζα Μέι με την ΕΕ ή οι Βρετανοί βουλευτές θα ψηφίσουν για έξοδο χωρίς συμφωνίας ή καθυστερημένη αποχώρηση.

Το θετικό πρωινό κλίμα χάνεται μετά τη δημοσίευση επιστολής του νομικού συμβούλου της βρετανικής κυβέρνησης, Jeoffrey Cox.

Ο γενικός εισαγγελέας αναφέρει ότι το ρίσκο να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο παγιδευμένο στο backstop όσον αφορά τα ιρλανδικά σύνορα είναι «αμετάβλητο», παρά τις διαβεβαιώσεις που κέρδισε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός. 

«Εάν δεν βρεθεί εναλλακτική, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα έχει διεθνώς κανένα νόμιμο μέσο εξόδου» από το backstop χωρίς τη συμφωνία της ΕΕ, υπογραμμίζει.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η συμβουλή του Cox είναι κριτικής σημασίας για τη νίκη έναντι των ευρωσκεπτικιστών βουλευτών της Μέι και του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος.

* Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,2%

* Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,2%

* Στο Παρίσι ο CAC διολισθαίνει 0,3%

* Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κινείται καθοδικά κατά 0,2%

* Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ χαμηλότερα κατά 0,3%

* Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,2%

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε ότι εξασφάλισε «νομικά δεσμευτικές» τροποποιήσεις της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ στις διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο συμβιβασμός προβλέπει ότι το Λονδίνο θα έχει τη δυνατότητα να τερματίσει την εφαρμογή του λεγόμενου backstop, του μηχανισμού ασφαλείας, με σκοπό την αποτροπή των σκληρών συνόρων με την Ιρλανδία, σε περίπτωση που τεθεί σε ισχύ, εάν οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση δεν ευοδωθούν.

Η νέα αυτή πρόνοια θα προστεθεί στη συμφωνία που τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων είχαν απορρίψει με συντριπτική πλειοψηφία τον Ιανουάριο. Θα κληθούν να ψηφίσουν ξανά σήμερα, ενώ απομένουν πλέον λιγότερες από τρεις εβδομάδες ως την ημέρα που θεωρητικά το Brexit θα γίνει πραγματικότητα.

Στο εταιρικό μέτωπο, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για την πτώση των Ethiopian Airlines, οι ΗΠΑ ενημερώνουν ότι είναι ασφαλή τα αεροσκάφη της Boeing 737 ΜΑΧ 8, ενώ η Boeing επιβεβαίωσε ότι θα εγκαταστήσει μια αναβάθμιση του λογισμικού σε όλα τα αεροσκάφη του τύπου 737 MAX 8.

Η συντριβή του 737 Max 8 των αιθιοπικών αερογραμμών κοντά στην Αντίς Αμπέμπα, τέσσερις μήνες έπειτα από παρόμοιο δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκη το ίδιο μοντέλο αεροσκάφους της Lion Air στην Ινδονησία, οδήγησε πολλές κυβερνήσεις και εταιρείες να καθηλώσουν στο έδαφος αυτό το αεροσκάφος μεσαίων αποστάσεων.

Οι αρχές της Κίνας, της Ινδονησίας, της Νότιας Κορέας και της Μογγολίας ανακοίνωσαν τέτοιο μέτρο, όπως και οι εταιρείες Ethiopian Airlines (Αιθιοπία), Comair (Νότια Αφρική) και Cayman Airways (Νησιά Κέιμαν). Τη Δευτέρα, προχώρησαν σε αυτή την κίνηση και η αρχή πολιτικής αεροπορίας της Σιγκαπούρης όπως και ο μεξικανικός αερομεταφορέας Aeroméxico.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v