Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στο επίκεντρο τα νέα εργαλεία χρηματοδότησης για τις τράπεζες που ανακοίνωσε χθες η ΕΚΤ, αλλά και η υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Βουτιά 20,7% στις εξαγωγές της Κίνας. Υποχώρησαν και οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες.

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε αρνητικό έδαφος οι ευρωπαϊκές μετοχές την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν περαιτέρω τα νέα κίνητρα για την ευρωζώνη.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,7%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης κατά 0,9%, ενώ στο Παρίσι ο CAC διολισθαίνει 0,6%. Μεγαλύτερες απώλιες στη Μαδρίτη (-1,2%) και στο Μιλάνο (-1,1%).

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε νέα εργαλεία χρηματοδότησης για τις τράπεζες στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου. 

Οπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση, από τον Σεπτέμβριο και έως τον Μάρτιο του 2021 θα διενεργούνται νέες δράσεις μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης (TLTRO-ΙΙΙ).

Οι νέες δράσεις θα βοηθήσουν να διατηρηθούν οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης των τραπεζών όπως και η ήπια μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. 

Ισχυρές πιέσεις στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς τα σοκαριστικά αδύναμα στοιχεία για τις εξαγωγές από την Κίνα αύξησαν τις ανησυχίες της αγοράς για μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, μια ημέρα αφότου οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής «έκοψαν» τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στο μπλοκ.

Οι κινεζικές εξαγωγές σημείωσαν απότομη πτώση τον περασμένο μήνα. Εκαναν «βουτιά» κατά 20,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, μετά την πτώση κατά 9,1% του Ιανουαρίου. Η Wall Street Journal ανέμενε αρνητική κίνηση ύψους 6%.

Οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 5,2% μετά τις απώλειες κατά 1,5% του Ιανουαρίου. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 2,5%.

Την ίδια ώρα, χαμηλότερα κινήθηκαν οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες τον Ιανουάριο, παρέχοντας ακόμη μία ένδειξη ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ξεκίνησε υποτονικά το 2019.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τα «made in Germany» συμβόλαια για προϊόντα κινήθηκαν χαμηλότερα κατά 2,6%. Η αρνητική κίνηση του Ιανουαρίου δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για άνοδο κατά 0,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v