Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές

Στο κόκκινο κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους δείκτες DAX 30 και CAC 40 να υποχωρούν άνω του 1%. Υποχωρεί το ευρώ.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές μετά τις δυσμενείς τελευταίες εξελίξεις στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Ειδικότερα, η Κίνα φέρεται να εξετάζει να αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις μετά την απειλή Τραμπ ότι θα προχωρήσει σε αύξηση των δασμών σε κινεζικά προϊόντα.

"Επί 10 μήνες, η Κίνα πληρώνει δασμούς στις ΗΠΑ ύψους 25% σε είδη υψηλής τεχνολογίας αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων και (δασμούς) 10% σε άλλα είδη αξίας 200 δισεκ. δολαρίων", υπενθύμισε ο Αμερικανός πρόεδρος με ανάρτησή του στο Twitter.

"Το 10% θα ανέβει στο 25% την Παρασκευή. Άλλα προϊόντα, αξίας 325 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που μας στέλνει η Κίνα, παραμένουν αδασμολόγητα, αλλά σύντομα θα δασμολογηθούν, με 25%", πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, με αδύναμο βηματισμό εισέρχεται στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς η οικονομία της ευρωζώνης, καθώς η αδυναμία της μεταποίησης έχει όλο και μεγαλύτερες επιπτώσεις στις υπηρεσίες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Ο σύνθετος τελικός δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit, που θεωρείται καλή μέτρηση της γενικότερης οικονομικής υγείας, υποχώρησε στις 51,5 μονάδες τον Απρίλιο, από 51,6 τον Μάρτιο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ήταν υψηλότερα από την πρώτη εκτίμηση για 51,3 αλλά κοντά στο όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Επιπλέον, σταθεροποιητικά κινήθηκε το λιανεμπόριο στην ευρωζώνη τον Μάρτιο, ανατρέποντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων που προέβλεπαν μικρή πτώση, μετά από δύο μήνες ανοδικής πορείας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι πωλήσεις στις 19 χώρες του ευρώ ήταν αμετάβλητες σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για 0,1% πτώση, σύμφωνα με τη Eurostat.

Στο μέτωπο του Brexit, τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε., στην περίπτωση που αναγκαστεί από το κοινοβούλιο, εξετάζει η Τερέζα Μέι, σύμφωνα με την Daily Telegraph.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Βρετανίδα πρωθυπουργός ελπίζει να βρεθεί ένας τρόπος να περάσει η Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, χωρίς ακόμη μία ψηφοφορία του κόσμου. Οι συνομιλίες ωστόσο με την αντιπολίτευση για συμβιβασμό στη στρατηγική εξόδου δεν έχουν φτάσει ακόμη σε συμφωνία.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,88% στις 386 μονάδες, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 1,18% στις 12.286 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,18% στις 5.483 μονάδες.

Στον αντίποδα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα 0,84% στις 9.331 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε πτώση 1,63% στις 21.409 μονάδες.
Σημειώνεται ότι το χρηματιστήριο του Λονδίνου παρέμεινε σήμερα κλειστό.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,8% στα 61,68 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,1% στα 1.281 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1191 από 1,1202 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v