Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικές κινήσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Η προσοχή στρέφεται στην αμερικανική αγορά εργασίας και τα στοιχεία για την ανεργία που ανακοινώνονται σήμερα. Νέο σετ εταιρικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου. Αλμα 31% στα κέρδη της HSBC, βουτιά 26% στα καθαρά κέρδη της SocGen.

Θετικές κινήσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Ηπια ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές, μετά το πιο επιφυλακτικό άνοιγμα, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα νέα εταιρικά αποτελέσματα και τα στοιχεία από την αμερικανική αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του υπουργείου Εργασίας, η ανεργία υποχώρησε στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων σχεδόν 50 ετώνστο 3,6%, από 3,8% τον Μάρτιο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, δημιουργήθηκαν 263.000 θέσεις εργασίας, ενώ η άνοδος της απασχόλησης σημειώθηκε σε όλους τους τομείς. Οι οικονομολόγοι δημοσκόπησης του Reuters ανέμεναν ότι θα αυξηθούν κατά 185.000.

Ωστόσο, τα κέρδη στους μισθούς παρέμειναν σταθερά τον περασμένο μήνα -το μέσο ωρομίσθιο ενισχύθηκε κατά 0,2%, όπως και τον Μάρτιο- σε συμφωνία με τον μέτριο πληθωρισμό. Η έκθεση υποστηρίζει γενικά την απόφαση της Fed για σταθερά επιτόκια και την ένδειξη για μικρή επιθυμία προσαρμογής της νομισματικής πολιτικής κάποια στιγμή σύντομα.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται ανοδικά κατά 0,3%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,7%, στο Παρίσι ο CAC επίσης (+0,3%), στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κατά 0,02%, όπως και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ (+0,3%).

Θετικά ήταν τα στοιχεία και από το μπλοκ των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ. O πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,7% τον Απρίλιο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, καταγράφοντας άνοδο από το 1,4% του Μαρτίου.

Η ανάγνωση ξεπερνάει τις προσδοκίες της αγοράς, που ανέμενε άνοδο των τιμών καταναλωτή κατά 1,6%, ενώ είναι η υψηλότερη από τον Οκτώβριο του 2018.

Στο εταιρικό μέτωπο, άλμα 31% στα κέρδη του πρώτου τριμήνου κατέγραψε η HSBC, ξεπερνώντας τις προβλέψεις, με ώθηση από την άνοδο στα εισοδήματα του τμήματος της Ασίας, την ώρα που η τράπεζα, με έδρα το Λονδίνο, κατάφερε να συγκρατήσει τα κόστη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τα κέρδη προ φόρων της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής τράπεζας με βάση τα assets αυξήθηκαν στα $6,21 δισ. το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, από $4,76 δισ. το ίδιο περσινό τρίμηνο.

Πτώση 26% σημειώθηκε στα καθαρά κέρδη της Societe Generale το πρώτο τρίμηνο, με πλήγμα από τα χαμηλότερα έσοδα και τα αυξημένα κόστη. Η τράπεζα ωστόσο ξεπέρασε τις προβλέψεις. Τα καθαρά κέρδη για την περίοδο ήταν 631 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 850 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα.

Διευρύνθηκε η καθαρή ζημία της Air France-KLM το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, με πίεση από το κόστος του πετρελαίου και τις αρνητικές συναλλαγματικές επιπτώσεις. Eπιβεβαίωσε ωστόσο το guidance για το 2019.

Η γαλλο-ολλανδική αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε ότι η τριμηνιαία επιβάρυνση ήταν 320 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 269 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 3,1%, στα 5,99 δισ. ευρώ, με υποστήριξη από την άνοδο της επιβατικής κίνησης.

Η Tράπεζα της Αγγλίας  κράτησε σταθερά τα επιτόκια στο 0,75%, όπως και αναμενόταν, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε μετά τη χθεσινή συνεδρίασή της. Η απόφαση ήταν ομόφωνη. Διατηρείται επίσης το επίπεδο αγορών εταιρικών και κρατικών ομολόγων στα 10 δισ. και 435 δισ. στερλίνες αντιστοίχως.

Η τράπεζα προειδοποίησε ότι το Brexit εξακολουθεί να επισκιάζει το outlook για τη νομισματική πολιτική, ενώ αναβάθμισε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, στο 1,5% από το χαμηλό δεκαετίας ύψους 1,2% που προέβλεπε τον Φεβρουάριο, αντανακλώντας τις καλύτερες διεθνείς προοπτικές.

Μικτά πρόσημα στα πιο βασικά ασιατικά χρηματιστήρια. Οι αγορές στην Κίνα και την Ιαπωνία παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας και θα ανοίξουν ξανά τη Δευτέρα και την Τρίτη, αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v