Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά στις ευρωαγορές μετά την κλιμάκωση της έντασης ΗΠΑ-Κίνας

Στο επίκεντρο οι ανακοινώσεις του Αμερικανού Προέδρου για αύξηση των δασμών στο 25% σε κινεζικά προϊόντα και επιβολή επιπρόσθετων δασμών σε εισαγόμενα είδη, αξίας $325 δισ. Πτώση έως 6% στις κινεζικές αγορές. Kλειστό το χρηματιστήριο στο Λονδίνο λόγω αργίας.

Βουτιά στις ευρωαγορές μετά την κλιμάκωση της έντασης ΗΠΑ-Κίνας

Σημαντικές απώλειες στα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου για αύξηση στους δασμούς των ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα.

O DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει πτώση 1,9%, ο CAC στο Παρίσι κατά 2%, ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη υποχωρεί 1,6%, ενώ ο ΜΙΒ στο Μιλάνο κατά 2%. Kλειστό το χρηματιστήριο στο Λονδίνο λόγω αργίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι την επόμενη Παρασκευή θα αυξήσει τους δασμούς, στο 25%, σε ορισμένα κινεζικά προϊόντα ενώ θα επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς και σε άλλα εισαγόμενα είδη, συνολικής αξίας 325 δισ. δολαρίων.

«Επί 10 μήνες, η Κίνα πληρώνει δασμούς στις ΗΠΑ ύψους 25% σε είδη υψηλής τεχνολογίας αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων και (δασμούς) 10% σε άλλα είδη αξίας 200 δισ. δολαρίων», υπενθύμισε ο Αμερικανός πρόεδρος με ανάρτησή του στο Twitter.

«Το 10% θα ανέβει στο 25% την Παρασκευή. Άλλα προϊόντα, αξίας 325 δισ. δολαρίων, που μας στέλνει η Κίνα, παραμένουν αδασμολόγητα, αλλά σύντομα θα δασμολογηθούν, με 25%», πρόσθεσε. Ο Τραμπ έκρινε ότι οι δασμοί αυτοί «είναι εν μέρει υπεύθυνοι για τα θαυμάσια οικονομικά αποτελέσματα» στις ΗΠΑ.

Πτώση έως 6% στις κινεζικές αγορές. Το Πεκίνο από την πλευρά του, σύμφωνα με την Wall Street Journal, εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις που είναι προγραμματισμένες για αυτή την εβδομάδα, μετά τις νέες απειλές του Τραμπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v