Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλότερα οι ευρωαγορές με το βλέμμα στον Πάουελ

Στο επίκεντρο οι ανακοινώσεις της Fed και τα εταιρικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. Υποχώρησαν τα λειτουργικά κέρδη της Volkswagen, πτώση 8,7% στα καθαρά κέρδη της ING. Αρνητική κίνηση (-2,1%) στο γερμανικό λιανεμπόριο τον Μάρτιο.

Χαμηλότερα οι ευρωαγορές με το βλέμμα στον Πάουελ

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη, ακολουθώντας την αμερικανική αγορά, μετά τα σχόλια του Προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, τα οποία προβλημάτισαν τους επενδυτές.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται σταθεροποιητικά, στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολισθαίνει 0,5%, στο Παρίσι ο CAC σημειώνει αρνητική κίνηση κατά 0,36%. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ χάνει 0,5%, όπως και ο ΜΙΒ στο Μιλάνο (-0,2%).

Η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, δίνοντας την υπόσχεση για υπομονετική στάση, αναγνωρίζοντας παράλληλα πως ο πληθωρισμός παραμένει αδύναμος.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η Fed σημειώνει ότι η ανάπτυξη της οικονομίας παραμένει εύρωστη, αλλά ταυτόχρονα ο πληθωρισμός είναι υποτονικός.

Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα εξαιτίας «παροδικών» δυνάμεων, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, o οποίος τόνισε πως δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ισχυροί λόγοι για μια περικοπή ή αύξηση του επιτοκίου.

Στο μέτωπο των ευρωπαϊκών δεδομένων, χαμηλότερα κινήθηκε το λιανεμπόριο στη Γερμανία τον Μάρτιο, κυρίως λόγω της απότομης πτώσης των πωλήσεων τροφίμων, ποτών και καπνού.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι λιανικές πωλήσεις κινήθηκαν αρνητικά κατά 2,1% σε σύγκριση με τον περσινό αντίστοιχο μήνα, με τους καταναλωτές να καθυστερούν τα πασχαλινά ψώνια τους και να τα μεταφέρουν στον Απρίλιο, που ήταν και το Πάσχα.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, κέρδη που ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες δημοσίευσε η Volkswagen για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.

Σύμφωνα με το CNBC, η γερμανική εταιρεία είχε λειτουργικά κέρδη 3,9 δισ. ευρώ, από 4,2 δισ. έναν χρόνο νωρίτερα. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν αυτό το ποσό. Η εταιρεία δεν ενημέρωσε για το καθαρό μέγεθος.

Υποχώρησαν τα κέρδη της ING τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς, καθώς τα πιο υψηλά κόστη και οι  προβλέψεις για επισφαλή δάνεια αντιστάθμισαν την άνοδο στα έσοδα.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, η ολλανδική τράπεζα είχε καθαρά κέρδη 1,12 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά 8,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα κέρδη προ φόρων κινήθηκαν καθοδικά κατά 6,2%, στα 1,58 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v