Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψαν οι αγοραστές στις ευρωαγορές

Άνοδο άνω του 1% σημείωσαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Παρίσι και Μιλάνο. Οριακές διακυμάνσεις για το ευρώ. Υψηλότερα το πετρέλαιο. Πιέσεις στον χρυσό.

Ανέκαμψαν οι ευρωαγορές μετά τις ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν την Δευτέρα στον απόηχο της απόφασης της Κίνας να προχωρήσει στην επιβολή δασμών- αντίποινα στους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα από τις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε πως μπορεί να επιτευχθεί εμπορική συμφωνία με την Κίνα, εφόσον το θέλει το Πεκίνο.

Όπως μεταδίδει το Marketwatch, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ωστόσο πως εξετάζει πολύ σοβαρά την επιβολή δασμών σε επιπλέον εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας $325 δισ. Ο ίδιος τόνισε πως δεν ξαφνιάστηκε από τα αντίμετρα του Πεκίνου.

Πίσω στην Ευρώπη, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε στην ευρωζώνη τον Μάρτιο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καθώς κινήθηκε αρνητικά στη Γαλλία και την Ιταλία αλλά ανέκαμψε στη Γερμανία, σύμφωνα με τη Eurostat.

Η παραγωγή στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ κινήθηκε καθοδικά κατά 0,3% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες. Σημείωσε πτώση 0,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Παράλληλα, οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία – εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες- αυξήθηκαν κατά 1% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο και 2,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όπως επιβεβαίωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μεταδίδει το Reuters, σε μη εναρμονισμένη βάση, ο πληθωρισμός επίσης επιβεβαιώθηκε, στο 1% σε μηνιαία βάση και στο 2% σε ετήσια.

Στο εταιρικό μέτωπο, αποζημίωση πάνω από $2 δισ. σε ζευγάρι που ισχυρίζεται ότι το ζιζανιοκτόνο Roundup της Bayer, με βάση τη γλυφοσάτη τους προκάλεσε καρκίνο, αποφάσισε δικαστήριο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, τη Δευτέρα.

Ήταν το πιο μεγάλο ποσό σε ετυμηγορία ενόρκων στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι σήμερα κατά της εταιρείας φαρμακευτικών και αγροχημικών προϊόντων, όσον αφορά την υπόθεση με τη συγκεκριμένη χημική ουσία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η μεγάλη αποζημίωση είναι πιθανό να μειωθεί λόγω αποφάσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,01% στις 376 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,09% στις 7.241 μονάδες, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,97% στις 11.991 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,5% στις 5.341 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε υψηλότερα 0,89% στις 9.127 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 1,45% στις 20.892 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1,5% στα 61,93 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,5% στα 1.295 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1213 από 1,1223 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v