Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές μετά τους δασμούς της Κίνας

Δασμοί-αντίποινα από την κινεζική κυβέρνηση, που θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουνίου και θα ανέλθουν ως το 25%. Τραμπ και Σι ίσως συναντηθούν στη Σύνοδο της G20, τον Ιούνιο. Πτώση 14,6% στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα τον Απρίλιο.

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές μετά τους δασμούς της Κίνας

Επεκτείνουν τις απώλειες τους τα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την ανακοίνωση από την Κίνα ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας $60 δισ., απαντώντας στις κινήσεις της κυβέρνησης Τραμπ. Η κινεζική κυβέρνηση ανέφερε ότι οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουνίου και θα ανέλθουν ως το 25%.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 1,6%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολισθαίνει 0,5%, στο Παρίσι ο CAC καταγράφει απώλειες 1,2%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 0,7%, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ 1,1%.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ πιθανόν να συναντηθούν στη σύνοδο της G20 στην Ιαπωνία στο τέλος του Ιουνίου και να συνομιλήσουν για θέματα που αφορούν το εμπόριο, δήλωσε ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κάντλοου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Fox News Sunday», ο Κάντλοου είπε ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες η Κίνα έχει υπαναχωρήσει από κάποιες δεσμεύσεις της και ότι το ζητούμενο τώρα είναι να διασφαλιστεί ότι το Πεκίνο θα ψηφίσει νόμο για τις αλλαγές που έχει δεσμευτεί να κάνει.

Ο Τραμπ απαίτησε από την Κίνα να κλείσει μια διμερή συμφωνία για το εμπόριο με την κυβέρνησή του «τώρα», διαμηνύοντας στο Πεκίνο ότι θα βρεθεί αντιμέτωπο με «πολύ χειρότερη» κατάσταση εάν η διαπραγμάτευση συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας που προεξοφλεί ότι θα εξασφαλίσει στον Λευκό Οίκο.

Στο μέτωπο των ευρωπαϊκών δεδομένων, η γαλλική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 0,3% το δεύτερο τρίμηνο, όπως προβλέπει η Τράπεζα της Γαλλίας.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης διατηρεί σχετικά σταθερό ρυθμό ανάπτυξης, παρά την επίπτωση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Στο μέτωπο των οικονομικών στοιχείων από την Ασία, κατά 14,6% υποχώρησαν οι πωλήσεις οχημάτων στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου παγκοσμίως, τον Απρίλιο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την Ενωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων Κίνας (CAAM).

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι πωλήσεις διολίσθησαν στα 1,98 εκατ. οχήματα, καταγράφοντας το δέκατο συνεχόμενο μήνα απωλειών.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί ελαφρώς (-0,04%) και αλλάζει χέρια στο 1,1229 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v