Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακάμπτουν οι ευρωαγορές μετά τα αντίποινα της Κίνας

Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας $60 δισ., απαντώντας στις κινήσεις του Τραμπ. Υποχωρεί η μετοχή της Bayer, μετά την απόφαση για αποζημίωση $2 δισ. σε υπόθεση για το ζιζανιοκτόνο Roundup.

Θετικές κινήσεις σημειώνουν οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τον νέο γύρο εμπορικών αντιπαραθέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Κέρδη 0,5% για τον DAX στη Φρανκφούρτη και τον FTSE 100 στο Λονδίνο. Ανοδικά κατά 0,8% κινείται ο CAC στο Παρίσι, κατά 0,6% και 0,7% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη και ο ΜΙΒ στο Μιλάνο, αντίστοιχα.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας $60 δισ., απαντώντας στις κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ. 

Η κινεζική κυβέρνηση ανέφερε ότι οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουνίου και θα ανέλθουν ως το 25%. Διευκρίνισε παράλληλα ότι τα μέτρα θα καλύπτουν πάνω από 5.000 αμερικανικά αγαθά. Συγκεκριμένα, οι δασμοί θα αυξηθούν στο 25% για 2.493 προϊόντα, περίπου 1.100 αγαθά θα επιβαρυνθούν με δασμούς 20%, ενώ σε πάνω από 1.000 αγαθά οι δασμοί θα κυμαίνονται από 5% ως 10%. 

Η συνεχιζόμενη σινοαμερικανική εμπορική διένεξη συντηρεί το αρνητικό κλίμα στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, ωστόσο η δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ότι αναμένει οι εμπορικές διαπραγματεύσεις να είναι επιτυχημένες, αμβλύνει τις πιέσεις.

Στο εταιρικό μέτωπο, αποζημίωση πάνω από $2 δισ. σε ζευγάρι που ισχυρίζεται ότι το ζιζανιοκτόνο Roundup της Bayer, με βάση τη γλυφοσάτη τους προκάλεσε καρκίνο, αποφάσισε δικαστήριο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, τη Δευτέρα. Η μετοχή της υποχωρεί 1,7%.

Ηταν το πιο μεγάλο ποσό σε ετυμηγορία ενόρκων στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι σήμερα κατά της εταιρείας φαρμακευτικών και αγροχημικών προϊόντων, όσον αφορά την υπόθεση με τη συγκεκριμένη χημική ουσία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η μεγάλη αποζημίωση είναι πιθανό να μειωθεί λόγω αποφάσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Ήταν ωστόσο η τρίτη διαδοχική απόφαση ενόρκων στις ΗΠΑ εναντίον της εταιρείας, όσον αφορά υποθέσεις και διαφορές για το Roundup, το οποίο η Bayer απέκτησε στο πλαίσιο της εξαγοράς της Monsanto ύψους 63 δισ. δολαρίων πέρυσι. Και οι δύο άλλες αποφάσεις ήταν σε δικαστήρια στην Καλιφόρνια, μία σε κρατικό δικαστήριο και μία σε ομοσπονδιακό. 

Χάκερ εγκατέστησαν εξ αποστάσεως λογισμικό κατασκοπείας σε κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές, εκμεταλλευόμενοι ένα ευάλωτο σημείο στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp, που ανήκει στο Facebook.

Η κυβερνοεπίθεση, που έγινε αντιληπτή προ ημερών, αφορούσε μόνο ένα επιλεγμένο αριθμό χρηστών (όχι όλη τη βάση των περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων χρηστών) και ενορχηστρώθηκε από ένα «κυβερνο-δράστη μεγάλων ικανοτήτων», σύμφωνα με το WhatsApp, που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα μια αναβάθμιση ασφαλείας και καλεί τους χρήστες να την εγκαταστήσουν άμεσα στη συσκευή τους.

Το λογισμικό κατασκοπείας έχει αναπτύξει η ισραηλινή εταιρεία κυβερνοασφάλειας NSO Group, η οποία όμως αρνήθηκε την παραμικρή εμπλοκή της στην υπόθεση.

Στο μέτωπο των δεδομένων, οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία – εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες- αυξήθηκαν κατά 1% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο και 2,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όπως επιβεβαίωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μεταδίδει το Reuters, σε μη εναρμονισμένη βάση, ο πληθωρισμός επίσης επιβεβαιώθηκε, στο 1% σε μηνιαία βάση και στο 2% σε ετήσια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v