Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακή άνοδος στις ευρωαγορές

Με θετικό πρόσημο έκλεισε τελικά ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. Στο επίκεντρο η εμπορική διαπραγμάτευση ΗΠΑ-Κίνας. Ενισχύεται το ευρώ. Υψηλότερα η τιμή του πετρελαίου.

Γύρισαν ανοδικά οι ευρωαγορές μετά τη δήλωση της εκπρόσωπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, ότι οι ΗΠΑ έχουν λάβει ενδείξεις από την Κίνα ότι θέλει να υπογράψει εμπορική συμφωνία.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε γράψει στο Twitter, η «Κίνα μόλις μας ενημέρωσε ότι έρχονται (ο αντιπρόεδρος) στις ΗΠΑ για να κλείσουν συμφωνία».

Στο μεταξύ, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας για τον Απρίλιο διαμορφώθηκε κάτω από τις προσδοκίες των επενδυτών, καθώς οι εξαγωγές σημείωσαν απότομη πτώση ενώ οι εισαγωγές σημαντική άνοδο. Τα στοιχεία έρχονται την ώρα που το εμπορικό αδιέξοδο μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας συνεχίζεται.

Όπως μεταδίδει το CNBC, το εμπορικό πλεόνασμα του προηγούμενου μήνα ήταν $13,84 δισ. Εφτασε πολύ χαμηλότερα από τα $35 δισ. που ανέμεναν οι οικονομολόγοι όπως και πολύ χαμηλότερα από τα $32,65 δισ. που είχε τον Μάρτιο.

Πίσω στην Ευρώπη, ξεπέρασε τις προσδοκίες η γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο, καθώς ενισχύθηκαν όλοι οι τομείς, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, με οδηγό τη μεταποίηση και τις κατασκευές.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, η συνολική βιομηχανική παραγωγή – που αποτελείται από τη μεταποίηση, την ενέργεια και τις κατασκευές – αυξήθηκε 0,5% τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal προέβλεπαν πτώση 0,5%.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,15% στις 382 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,15% στις 7.271 μονάδες, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,72% στις 12.179 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,4% στις 5.417 μονάδες.

Στον αντίποδα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε οριακά χαμηλότερα 0,09% στις 9.227 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε πτώση 0,07% στις 21.203 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1% στα 62,06 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,1% στα 1.285 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,15% έναντι του δολαρίου στο 1,1208 από 1,1191 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v