Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εμπορικοί φόβοι ρίχνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Διατηρούνται οι ανησυχίες για τη σινομερικανική διαμάχη. Προσοχή συνιστά η Fed Ν. Υόρκης, καθώς ο δείκτης πιθανότητας ύφεσης τους επόμενους 12 μήνες είναι ψηλά. Ανέκαμψε η γερμανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο, με ανάπτυξη 0,4%.

Οι εμπορικοί φόβοι ρίχνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Οι ευρωπαϊκές μετοχές, αν και ξεκίνησαν ελαφρώς υψηλότερα την Τετάρτη, μέσα σε λίγα λεπτά γύρισαν αρνητικά, καθώς παραμένουν οι εμπορικές ανησυχίες για τη διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,1%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,1%, στο Παρίσι ο CAC σημειώνει πρώση 0,3%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ υποχωρεί 0,2%, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ διολισθαίνει 0,5%.

Παρά τα κέρδη στις χθεσινές συνεδριάσεις, οι υπεύθυνοι στρατηγικής συμβουλεύουν ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς σύμφωνα με τη Fed Νέας Υόρκης, ο δείκτης πιθανότητας ύφεσης τους επόμενους 12 μήνες βρίσκεται σήμερα στο 27,5%, στο πιο υψηλό σημείο από την οικονομική κρίση.

Απομακρύνονται από το χαμηλό τρεισήμισι μηνών οι ασιατικές μετοχές, καθώς οι ηπιότερων τόνων δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αμβλύνουν τις ανησυχίες για τον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο, ενώ η αγορά προσδοκά πως το Πεκίνο θα ανακοινώσει και νέα μέτρα τόνωσης της κινεζικής οικονομίας.

Την ίδια ώρα, ακόμη και σήμερα αναμένεται να υπογράψει ο Ντόναλντ Τραμπ απόφαση με την οποία θα απαγορεύει στις αμερικανικές εταιρείες να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό έχει κατασκευαστεί από την κινεζική εταιρεία Huawei.

Στο διάταγμα δεν θα αναγράφεται χώρα ή εταιρεία ονομαστικά. Αντ’ αυτού θα δημιουργεί μία διαδικασία αναθεώρησης που θα επιτρέπει στο αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου να επανεξετάζει συναλλαγές που περιλαμβάνουν τεχνολογίες οι οποίες θεωρούνται «επικίνδυνες για την εθνική ασφάλεια» - κάτι που θα αφορά και τη Huawei.

Στο μέτωπο των δεδομένων, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, βάζοντας τέλος στην επιβράδυνση που είχε το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης είχε ανάπτυξη 0,4% τους πρώτους τρεις μήνες του 2019, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ηταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Στο πολιτικό σκηνικό, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η Τερέζα Μέι θα φέρει τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ στο κοινοβούλιο την εβδομάδα της 3ης Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v