Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στις ευρωαγορές με επίκεντρο το εμπόριο

Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο επίκεντρο το εμπόριο. Πιέσεις στο ευρώ. Συρρικνώθηκε η βρετανική οικονομία τον Απρίλιο. Πτώση για τον χρυσό.

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές καθώς φαίνεται να περιορίζονται οι ανησυχίες για το εμπόριο.

Χθες ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω Twitter εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι το Μεξικό θα καταφέρει να συγκρατήσει τους μετανάστες από την Κεντρική Αμερική μετά τη συμφωνία των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή των ΗΠΑ και του Μεξικού κατέληξαν σε συμφωνία για το μεταναστευτικό ζήτημα, η οποία προβλέπει πως οι μεξικανικές αρχές θα λάβουν «σθεναρά μέτρα» για να περιοριστούν οι ροές μεταναστών κυρίως από κράτη της κεντρικής Αμερικής που θέλουν να φθάσουν στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, αρνητικά κινήθηκε η βρετανική οικονομία τον Απρίλιο, την ώρα που η παραγωγή αυτοκινήτων κατέγραψε την πιο μεγάλη πτώση από τότε που ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,4% τον Απρίλιο, σε μηνιαία βάση και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη πτώση κατά 0,1%.

Η ανάπτυξη τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο επιβραδύνθηκε στο 0,3% από 0,5% το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, καταγράφοντας επίσης μεγαλύτερη επιδείνωση από την αναμενόμενη ύψους 1,3%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία της, για να οδηγήσει τον πληθωρισμό προς τον στόχο, ακόμα και εν μέσω μιας επιβράδυνσης της ανάπτυξης, δήλωσε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λούις ντε Γκουίντος.

«Παραμένουμε σε επιφυλακή καθώς αυξάνονται οι παγκόσμιες αβεβαιότητες», ανέφερε σύμφωνα με το Reuters ο κ. Ντε Γκουίντος από τη Μαδρίτη.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,21% στις 378 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,59% στις 7.375 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,34% στις 5.382 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε υψηλότερα 0,63% στις 9.294 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 0,61% στις 20.484 μονάδες.

Σημειώνεται ότι το γερμανικό χρηματιστήριο παρέμεινε κλειστό.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,1% στα 53,93 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 1% στα 1.331 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,13 από 1,1334 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v