Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ

Το ενδιαφέρον στρέφεται στην αμερικανική απασχόληση, αλλά και στα σχόλια από ΕΚΤ και Ντράγκι. Μπαράζ αρνητικών νέων από τη Γερμανία -στο 0,6% υποβαθμίζει την ανάπτυξη η Bundesbank, «βουτιά» 1,9% της βιομηχανικής παραγωγής, υποχώρησαν οι εξαγωγές.

Ανοδικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ

Θετικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές στο trading της Παρασκευής, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα τελευταία νέα όσον αφορά το εμπόριο και την παγκόσμια οικονομία.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,8%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,7%, ενώ στο Παρίσι ο CAC κινείται ανοδικά κατά 1,5%. Στον ευρωπαϊκό Νότο, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κυμαίνεται 0,6% υψηλότερα, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κατά 1%.

Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε λιγότερες θέσεις τον Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και οι μισθοί αυξήθηκαν λιγότερο από ό,τι αναμενόταν, σε μια ένδειξη ότι η εξασθένιση της οικονομικής δραστηριότητας επεκτείνεται και στην αγορά εργασίας. 

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι τον Μάιο δημιουργήθηκαν 75.000 νέες θέσεις εργασίας από 224.000 τον περασμένο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν πολύ μικρότερη πτώση, στις 185.000. Το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,6%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. 

Εν τω μεταξύ, το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ σε σχέση με τον Μάιο του 2018 διαμορφώθηκε 3,1% υψηλότερα. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό παρέμεινε αμετάβλητο στο 62,8%.

Στο μέτωπο των δεδομένων, μειώνει την πρόβλεψη της για την ανάπτυξη και το μεγαλύτερο μέρος της εκτίμησης για τον πληθωρισμό η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, καθώς η αδύναμη εξωτερική ζήτηση θα αντισταθμίσει την ισχυρή ανάπτυξη της εγχώριας κατανάλωσης και των επενδύσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, η Bundesbank αναμένει αύξηση του ΑΕΠ στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία κατά 0,6% φέτος, από 1,6% που ανέμενε στην πρόβλεψή της τον Δεκέμβριο. Υποβαθμίζει επίσης και την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2020, στο 1,2% από 1,6%.

Μπαράζ αρνητικών ειδήσεων ανακοινώθηκαν σήμερα από τη Γερμανία, με τη βιομηχανική παραγωγή να «βουτάει» κατά 1,9% τον Απρίλιο και τις εξαγωγές να υποχωρούν κατά 3,7% τον ίδιο μήνα.

Τα φώτα παραμένουν στραμμένα και στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση, καθώς και στα σχόλια του Μάριο Ντράγκι.

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι οι αρνητικές εξελίξεις από την παγκόσμια οικονομία συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Όπως σημείωσε ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης, οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες, η άνοδος του προστατευτισμού και οι αδυναμίες στις αναδυόμενες αγορές αφήνουν το αποτύπωμά τους στο οικονομικό κλίμα.

Ο ίδιος ανακοίνωσε πως η ΕΚΤ προχώρησε σε νέα υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη το 2020 και το 2021, στο 1,4% από 1,6% και 1,5% αντίστοιχα.  Ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε παράλληλα ότι η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και αναμένει ότι θα παραμείνουν στα υφιστάμενα επίπεδα τουλάχιστον ως το πρώτο μισό του 2020.

Στις εξελίξεις του Brexit, η Βρετανίδα πρωθυπουργός παραιτείται από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος σήμερα, αν και θα παραμείνει στη θέση της μέχρι την εκλογή του διαδόχου της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v