Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Ανοδικά κινήθηκαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Μιλάνο και Μαδρίτη. Μικρή πτώση για τους δείκτες DAX 30 και CAC 40. Ενισχύεται το ευρώ. Νέες πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου.

Μικτές πρόσημα στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

«Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι οι αρνητικές εξελίξεις από την παγκόσμια οικονομία συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης», τόνισε ο Μάριο Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Όπως σημείωσε ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης, οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες, η άνοδος του προστατευτισμού και οι αδυναμίες στις αναδυόμενες αγορές αφήνουν το αποτύπωμά τους στο οικονομικό κλίμα.

Ο ίδιος ανακοίνωσε πως η ΕΚΤ προχώρησε σε νέα υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη το 2020 και το 2021, στο 1,4% από 1,6% και 1,5% αντίστοιχα.

Επιπλέον ο Ντράγκι γνωστοποίησε ότι αναμένει τα επιτόκια να παραμείνουν στα υφιστάμενα επίπεδα τουλάχιστον ως το πρώτο μισό του 2020.

Στο μεταξύ, κατά 1,2% αναπτύχθηκε η οικονομία στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ, το πρώτο τρίμηνο του 2019, συγκρινόμενο με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, το ΑΕΠ ενισχύθηκε 0,4%, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.

Επιπλέον, ενισχύθηκαν οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες τον Απρίλιο και μάλιστα ελαφρώς περισσότερο από ότι αναμενόταν, υπογραμμίζοντας την αντοχή της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, παρά τις διακυμάνσεις από τις εμπορικές διαμάχες και την αβεβαιότητα όσον αφορά το Brexit.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,3% σε σύγκριση με τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Πρόβλεψη του Reuters εκτιμούσε ότι θα σημειωθεί άνοδος κατά 0,1%.

Η Ιταλία θα χρειαστεί μεγάλη δημοσιονομική διόρθωση το τρέχον και το επόμενο έτος για να αποφύγει την υπαγωγή της στη διαδικασία επί παραβάσει και την επιβολή ποινών για την επιδείνωση των στοιχείων του κρατικού προϋπολογισμού της, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica που δημοσιεύεται σήμερα.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε μόλις 0,02% στις 374 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,55% στις 7.259 μονάδες, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,23% στις 11.953 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,26% στις 5.278 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε υψηλότερα 0,2% στις 9.169 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 0,11% στις 20.177 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,4% στα 51,46 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,7% στα 1.342 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,5% έναντι του δολαρίου στο 1,1269 από 1,1219 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v