Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτη μέρα ανόδου στις ευρωαγορές

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οριακή άνοδος για FTSE 100 και DAX 30. «Βουτιά» 4,6% για το πετρέλαιο. Ενισχύεται το ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές αν και στην έναρξη των συνεδριάσεων προβλημάτισε πιθανή κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν.

Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ ερωτηθείς για το αν πρέπει να προχωρήσει σε στρατιωτική δράση κατά του Ιράν, απάντησε: «Υπάρχει πάντα η πιθανότητα. Το επιθυμώ; Όχι, δεν θα το προτιμούσα. Αλλά υπάρχει η πιθανότητα».

Όπως θυμίζει το CNBC, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν ξανά κυρώσεις κατά της Τεχεράνης πέρυσι, υποχρεώνοντας όλες τις χώρες να διακόψουν τις εισαγωγές ιρανικού αργού.

Πίσω στην Ευρώπη, ελαφρώς ανοδικά κινήθηκε η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην ευρωζώνη τον περασμένο μήνα, παραμένοντας ωστόσο σε χαμηλή ταχύτητα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο σύνθετος δείκτης της IHS Markit ενισχύθηκε στις 51,8 μονάδες τον Μάιο, από 51,5 τον Απρίλιο.

Αν και το αποτέλεσμα είναι υψηλότερα από την πρώτη εκτίμηση των 51,6 μονάδων, παρέμεινε κοντά στο όριο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Στο μεταξύ, ο Ιταλός αντιπρόεδρος Λούιτζι ντι Μάιο δήλωσε την Τέταρτη ότι η Ιταλία θέλει να έχει εποικοδομητικές συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά διαμαρτυρήθηκε ότι οι Βρυξέλλες συμπεριφέρθηκαν με άδικο τρόπο στη Ρώμη.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε νωρίτερα την Τετάρτη πειθαρχικά μέτρα κατά της Ιταλίας, λέγοντας ότι παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες με το αυξημένο χρέος της.

«Θα πάμε στην Ευρώπη και θα καθίσουμε στο τραπέζι να συζητήσουμε με υπευθυνότητα, όχι να καταστρέψουμε αλλά να χτίσουμε», ανέφερε ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων σε ανάρτησή του στο Facebook.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,39% στις 374 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,08% στις 7.220 μονάδες, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,08% στις 11.980 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,45% στις 5.292 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε υψηλότερα 0,36% στις 9.150 μονάδες ενώ ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 0,36% στις 20.155 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «βουλιάζει» 4,6% στα 51,04 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,4% στα 1.333 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1268 από 1,1254 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v