Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά οι ευρωαγορές μετά το ράλι της Wall

Στο επίκεντρο τα σχόλια του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ, ο οποίος άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα -μείωση των επιτοκίων- για να στηριχθεί η αμερικανική οικονομία. Σε νομική δράση κατά της Ρώμης προχωράει η Κομισιόν, σύμφωνα με τη Repubblica.

Ανοδικά οι ευρωαγορές μετά το ράλι της Wall

Σε θετικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street, η οποία είχε τη δεύτερη καλύτερη μέρα του 2019. Στο επίκεντρο και η διαμάχη Ρώμης-Βρυξελλών για τα δημοσιονομικά.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,5%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης κατά 0,4%, στο Παρίσι ο CAC κινείται ανοδικά κατά 0,5%. Στον ευρωπαϊκό Νότο, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ έχει κέρδη 0,4%, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κυμαίνεται σε θετικό έδαφος (+0,07%). O πανευρωπαϊκός δείκτης Europe Stoxx 600 ενισχύεται 0,3%.

«Άλμα» κατέγραψε η Wall Street καθώς ο επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα –μείωση των επιτοκίων- προκειμένου να στηριχθεί η αμερικανική οικονομία.

Ειδικότερα, ο Πάουελ αναγνώρισε ότι οι εμπορικές διαμάχες των τελευταίων ημερών έχουν επηρεάσει το οικονομικό outlook και διαβεβαίωσε τις αγορές ότι θα δράσει με τον δέοντα τρόπο για να διατηρήσει την επέκταση της αμερικανικής οικονομίας.

«Δεν γνωρίζουμε πως ή πότε θα επιλυθούν τα θέματα αυτά. Παρακολουθούμε στενά τις επιπτώσεις των εξελίξεων αυτών για το outlook της αμερικανικής οικονομίας και όπως πάντοτε, θα δράσουμε με τον δέοντα τρόπο για να συντηρήσουμε την επέκταση, με μια ισχυρή αγορά εργασίας και πληθωρισμό κοντά στον συμμετρικό στόχο του 2%» ανέφερε σε ομιλία του ο επικεφαλής της Fed.

Αλμα σημειώνουν και οι ασιατικές αγορές, αν και η εμπορική διαμάχη των ΗΠΑ με το Μεξικό συνεχίζει να προκαλεί αναταραχή. Ο Αμερικανός Πρόεδρος ενημέρωσε ότι η πολιτική επιβολής δασμών θα «εφαρμοστεί την επόμενη εβδομάδα».

Στο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό της ευρωζώνης, νομική δράση –διαδικασία επί παραβάσει- κατά της Ιταλίας αναμένεται να ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική της, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Repubblica.

Σύμφωνα με τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να προσφύγει δικαστικώς (διαδικασία επί παραβάσει) κατά κράτους μέλους το οποίο δεν εφαρμόζει το δίκαιο της Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τη δυνατότητα, σύμφωνα με τη νομοθετική διαδικασία του μπλοκ, να παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ναεπιβάλει οικονομικές κυρώσεις.

Όπως αναμεταδίδει το Reuters, σε προσχέδιο της επιστολής που θα αποσταλεί από την Κομισιόν δηλώνεται ότι η έλλειψη δημοσιονομικής σύνεσης θα μπορούσε να εκθέσει την Ιταλία σε δυνητική απώλεια-σοκ εμπιστοσύνης από την αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v