Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος 1% στις ευρωαγορές με το βλέμμα στο εμπόριο

Ισχυρά κέρδη σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τις εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο να παραμένουν στο επίκεντρο.

Oι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν υψηλότερα την Πέμπτη με το ενδιαφέρον των επενδυτών να είναι επικεντρωμένο στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αλλά και στις δηλώσεις κεντρικών τραπεζιτών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε 1,04% υψηλότερα στις 376,6 μονάδες.

Την Πέμπτη το Πεκίνο έδωσε σήμα ότι δεν θα προχωρήσει σε αντίποινα κατά των ΗΠΑ για την επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα, το οποίο ερμηνεύτηκε σαν μια απόπειρα αποκλιμάκωσης της έντασης με τις ΗΠΑ.

«Η Κίνα έχει επαρκή μέσα για αντίποινα, αλλά πιστεύει ότι το ζήτημα που πρέπει τώρα να συζητηθεί είναι η απομάκρυνση των νέων δασμών για να εμποδιστεί η κορύφωση του εμπορικού πολέμου», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου, Gao Feng, σε δημοσιογράφους την Πέμπτη.

Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει ότι η Κίνα δεν θα προχωρήσει καθόλου σε αντίποινα, δεν έκανε περισσότερες επεξηγήσεις, αλλά επανέλαβε τα ίδια σχόλια.«Η κορύφωση του εμπορικού πολέμου δεν θα ωφελήσει την Κίνα, ούτε τις ΗΠΑ, ούτε τον κόσμο», πρόσθεσε. «Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις».

Στη Φρανφκούρτη, ο DAX σημείωσε άνοδο 1,18% στις 11.838 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε 1,51% στις 5.449 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 0,98% στις 7.184 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB πραγματοποίησε άλμα 1,94% στις 21.398 μονάδες, εν μέσω αισιοδοξίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ των Πέντε Αστέρων και του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο ισπανικός δείκτης IBEX ενισχύθηκε 0,54% στις 8.794 μονάδες.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, o πληθωρισμός στη Γερμανία διαμορφώθηκε στο 1% τον Αύγουστο από 1,1% τον Ιούλιο. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα αυξηθεί στο 1,2%.

Στο ταμπλό, η βρετανική τεχνολογική εταιρεία Micro Focus έφτασε να βουτάει ως και 32% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. 

Στον αντίποδα, άλμα 6,75% πραγματοποίησε η γαλλική Bouygues.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v