Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπιες κινήσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα στο εμπόριο

Κλειστό το χρηματιστήριο στη Φρανκφούρτη για την Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας, κατά την οποία γιορτάζεται η Επέτειος της Γερμανικής Επανένωσης. Δασμούς 150 ευρωπαϊκά προϊόντα αποφάσισαν να επιβάλουν οι ΗΠΑ.

Ηπιες κινήσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα στο εμπόριο

Δασμούς σε 150 ευρωπαϊκά προϊόντα βάζουν οι ΗΠΑ. Ελιές, κρασιά, ουίσκι, τυριά, καφές, μπισκότα και — φυσικά — αεροσκάφη: Πολλά ευρωπαϊκά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ θα υποστούν το κόστος της σύγκρουσης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες για τις επιδοτήσεις στην ευρωπαϊκή κατασκευάστρια αεροσκαφών Airbus.

Οι υπηρεσίες του αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR) δημοσιοποίησαν χθες Τετάρτη τον κατάλογο των ευρωπαϊκών εισαγόμενων προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί ύψους από 10% ως 25%.

Μια απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που ανακοινώθηκε χθες και αποφαίνεται ότι η Airbus έλαβε αθέμιτα επιδοτήσεις άνοιξε τον δρόμο για την επιβολή των επιπρόσθετων αμερικανικών δασμών. Ο USTR θεωρεί προφανώς ότι την απόφαση να χορηγηθούν αθέμιτες επιδοτήσεις στη συγκεκριμένη αεροπορική βιομηχανία την πήραν συλλογικά οι χώρες της ΕΕ.

Στο μέτωπο του Brexit, την πρόταση της για την αντιμετώπιση του ζητήματος των ιρλανδικών συνόρων μετά το Brexit κατέθεσε η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον στις Βρυξέλλες.

Η πρόταση δεν περιλαμβάνει το λεγόμενο backstop αλλά ούτε και συνοριακούς ελέγχους μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.

Στο εταιρικό μέτωπο, ξεπέρασαν τις προσδοκίες τα καθαρά κέρδη της Hennes & Mauritz (H&M) το τρίτο τρίμηνο, καθώς οι νέες κολεξιόν αντιστάθμισαν τα πιο υψηλά κόστη από τις προσπάθειες ανάκαμψης.

Η σουηδική εταιρεία ρούχων, υποδημάτων και αξεσουάρ H&M ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη της ήταν 3,86 δισ. σουηδικές κορώνες ($391 εκατ.) το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Αυγούστου, από 3,1 δισ. σουηδικές κορώνες έναν χρόνο πριν.

Βαριές απώλειες χθες στη Wall Street, καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας μετά το χαμηλό 10 ετών της μεταποίησης τον Σεπτέμβριο.

Υπό το παραπάνω κλίμα,

* Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,1%

* Στο Παρίσι ο CAC ενισχύεται 0,3%

* Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κινείται θετικά (+0,1%)

* Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ ανοδικά κατά 0,4%

* Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται σταθεροποιητικά

Κλειστό το χρηματιστήριο στη Φρανκφούρτη λόγω αργίας (Day of German Unity - Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας, κατά την οποία γιορτάζεται η Επέτειος της Γερμανικής Επανένωσης).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v