Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτη μέρα ανόδου στις ευρωαγορές

Θετικά πρόσημα στα μεγάλα ευρωπαικά χρηματιστήρια με εξαίρεσε τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου. Ισχυρές πιέσεις στον χρυσό, κάτω από τα 1500 δολ./oz. Σε χαμηλό 28 μηνών το ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές με τους επενδυτές να αισιοδοξούν για το εμπόριο.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ διέψευσε δημοσιεύματα ότι σχεδιάζει να εμποδίσει την εισαγωγή κινεζικών εταιρειών στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

«Η κυβέρνηση δεν μελετά το ενδεχόμενο να εμποδίζει κινεζικές εταιρείες να εισάγονται σε χρηματιστήρια των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή», δήλωσε στο Bloomberg η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μόνικα Κρόουλι.

Πίσω στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC πως δεν θα παραιτηθεί για να αποφύγει να καθυστερήσει το Brexit πέραν του τέλους Οκτωβρίου.

Ο κ. Τζόνσον έχει δεσμευτεί να βγάλει τη Βρετανία από την ΕΕ με ή χωρίς συμφωνία, παρά το ότι το κοινοβούλιο έχει περάσει νόμο που τον υποχρεώνει να ζητήσει παράταση της καταληκτικής προθεσμίας για το Brexit αν δεν έχουν εγκρίνει οι βουλευτές μια συμφωνία. Ο ίδιος είχε δηλώσει στο παρελθόν πως προτιμά να τον «βρουν νεκρό σε χαντάκι» παρά να ζητήσει καθυστέρηση.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο τζίρος στο λιανεμπόριο της Γερμανίας αυξήθηκε 3,2% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα.

Τον Ιούλιο είχαν κινηθεί ανοδικά κατά 5,2%.

Σε σύγκριση με έναν μήνα νωρίτερα , οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 0,5%, ενώ τον Ιούλιο είχαν κινηθεί καθοδικά κατά 0,8%, σύμφωνα με το Reuters.

Επιπλέον, τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, δήλωσαν στο Reuters δύο καλά πληροφορημένες πηγές τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τις πηγές, τα γερμανικά ινστιτούτα προβλέπουν ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,5% φέτος. Μια από τις δύο πηγές υποστήριξε ότι για το 2020 αναμένεται ανάπτυξη 1,1%. Για το 2021, η ανάπτυξη υπολογίζεται στο 1,4%.

Τον Απρίλιο τα ινστιτούτα ανέμεναν ανάπτυξη 0,8% το 2019 και 1,8% το 2020.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,35% στις 393 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,24% στις 7.408 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,38% στις 12.428 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,66% στις 5.677 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε υψηλότερα 0,66% στις 9.244 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 0,41% στις 22.107 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 1,3% στα 55,17 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 2% στα 1.475 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται σε χαμηλό 28 μηνών έναντι του δολαρίου στο 1,0902 από 1,0947 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v