Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη μέρα ανόδου στις ευρωαγορές

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τις εντυπώσεις να κερδίζει ο FTSE 100 (+1,02%). Ενισχύεται το ευρώ. Πιέσεις σε πετρέλαιο και χρυσό.

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές αν και προβληματίζει η πολιτική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ μετά την παραπομπή Τραμπ από τους Δημοκρατικούς.

Οι Δημοκρατικοί παροτρύνουν ανθρώπους που ίσως έχουν περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να πείσει την Ουκρανία για να ερευνήσει τον πολιτικό αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν, να προσέλθουν και να ενημερώσουν, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος δίνει μάχη για να συγκρατήσει την πτώση του εξαιτίας του σκανδάλου.

Πίσω στην Ευρώπη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ κάνουν ό,τι μπορούν για να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το Brexit και στην περίπτωση που αποτύχουν, την ευθύνη θα φέρει η Βρετανία.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη έκανε βουτιά τον Σεπτέμβριο. Ο μηνιαίος δείκτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το οικονομικό κλίμα στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ, υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στις 101,7 μονάδες, από 103,1 τον Αύγουστο. Η πτώση ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις της Αγοράς, που ανέμενε να φτάσει στις 103 μονάδες. Το αποτέλεσμα ήταν το πιο χαμηλό από τον Φεβρουάριο του 2015. Στα θετικά σημεία, το κλίμα στον κλάδο των Υπηρεσιών βελτιώθηκε, στις 9,5 μονάδες, από 9,2 τον Αύγουστο, μετά από τρεις συνεχόμενους μήνες που είχε πτώση.

Στην αγορά ομολόγων, η Ιταλία πούλησε €7,5 δισ. νέου χρέους με ιστορικό χαμηλό κόστος, εκμεταλλευόμενη το ισχυρό ράλι στις αγορές ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες.

Η πώληση νέων 5ετών και 10ετών ομολόγων πραγματοποιήθηκε τρεις εβδομάδες μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας από το λαϊκιστικό κόμμα των Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,47% στις 391 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,02% στις 7.426 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,72% στις 12.380 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,36% στις 5.640 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε υψηλότερα 0,6% στις 9.184 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 0,32% στις 22.017 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,6% στα 56,09 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,8% στα 1.503 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,0947 από 1,0922 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v