Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Πτώση σημείωσε ο βρετανικός δείκτης Stoxx 600 ενώ ενισχύθηκαν οριακά τα χρηματιστήρια σε Παρίσι και Μιλάνο. Άνοδος για το ευρώ. Νέες πιέσεις στο πετρέλαιο.

Με μικτές διαθέσεις εμφανίστηκαν οι επενδυτές στις ευρωαγορές καθώς προβλημάτισαν τόσο τα νέα απογοητευτικά macro στην Ευρωζώνη όσο και η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλει δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα,

Ειδικότερα, φρένο πάτησε η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, καθώς η συνεχιζόμενη συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας επηρεάζει τον τομέα των υπηρεσιών.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η έρευνα της IHS Markit στις 19 χώρες της ευρωζώνης έδειξε ότι ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ, που περιλαμβάνει και τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, έκανε βουτιά στις 50,1 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 51,9 τον Αύγουστο.

Στο μεταξύ, ελιές, κρασιά, ουίσκι, τυριά, καφές, μπισκότα, άνορακ και — φυσικά — αεροσκάφη: μια μυριάδα ευρωπαϊκών προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ θα υποστεί το κόστος της σύγκρουσης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες για τις επιδοτήσεις στην ευρωπαϊκή κατασκευάστρια αεροσκαφών Airbus.

Οι υπηρεσίες του αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR) δημοσιοποίησαν χθες Τετάρτη τον κατάλογο των ευρωπαϊκών εισαγόμενων προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί ύψους από 10% ως 25%.

Υπενθυμίζεται ότι μια απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που ανακοινώθηκε χθες και αποφαίνεται ότι η Airbus έλαβε αθέμιτα επιδοτήσεις άνοιξε τον δρόμο για την επιβολή των επιπρόσθετων αμερικανικών δασμών. Ο USTR θεωρεί προφανώς ότι την απόφαση να χορηγηθούν αθέμιτες επιδοτήσεις στη συγκεκριμένη αεροπορική βιομηχανία την πήραν συλλογικά οι χώρες της ΕΕ.

Στο μέτωπο του Brexit, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, και τον Ιρλανδό ομόλογό του, Λέο Βαράντκαρ, είχε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Το μήνυμα μου προς τον Μπόρις Τζόνσον είναι: Παραμένουμε ανοιχτοί αλλά δεν έχουμε πειστεί» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο κ. Τουσκ.

Ο ίδιος τόνισε παράλληλα ότι διαμήνυσε στον κ. Βαράντκαρ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει πλήρως την Ιρλανδία.

Νωρίτερα την Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε σήμερα «στην τωρινή μορφή του» το σχέδιο που προτείνεται από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για μια συμφωνία πάνω στους όρους της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε μόλις 0,01% στις 377,49 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,63% στις 7.077 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,3% στις 5.438 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε υψηλότερα 0,09% στις 8.919 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 0,06% στις 21.311 μονάδες.

Σημειώνεται ότι το γερμανικό χρηματιστήριο παρέμεινε κλειστό την Πέμπτη.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 1,6% στα 51,79 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,6% στα 1.517 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,0994 από 1,0959 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v