Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Θετικός ο αντίχτυπος από την αμερικανική απασχόληση. Άνοδος για πετρέλαιο και πτώση για χρυσό.

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές καθώς τα καλά στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ καθησύχασαν εν μέρει τις ανησυχίες για τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης.

Πίσω στην Ευρώπη και στο μέτωπο του Brexit, περαιτέρω «τεχνικές συνομιλίες» με τις Βρυξέλλες, σε ό,τι αφορά τις νέες προτάσεις της βρετανικής κυβέρνησης για μία συμφωνία για την αποχώρηση, πραγματοποιεί ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, για ευρωπαϊκά θέματα, Ντέιβιντ Φροστ.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι οι συνομιλίες ενδέχεται να συνεχιστούν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. «Νομίζω είναι σαφές ότι όλες οι πλευρές θέλουν μία συμφωνία. Αυτό που κάναμε ήταν να θέσουμε δίκαιες και λογικές προτάσεις για να διαπραγματευτούμε μία νέα συμφωνία. Η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή, με την οποία προφανώς θα διαπραγματευτούμε, καλωσόρισε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τις συνομιλίες και να κάνουμε πρόοδο προς τη συμφωνία» είπε, και πρόσθεσε: «είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε οποιαδήποτε στιγμή, συμπεριλαμβανομένου και του Σαββατοκύριακου».

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας προειδοποίησε σε συνέντευξή του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβει αντίμετρα σε απάντηση στους νέους δασμούς που πρόκειται να επιβάλουν οι ΗΠΑ σε ευρωπαϊκά προϊόντα,

"Η ΕΕ θα πρέπει τώρα να αντιδράσει, και αφού λάβει την έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ίσως να επιβάλει και εκείνη τιμωρητικά αντίμετρα", επεσήμανε ο Μάας.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, μικρή άνοδο σημείωσε η κατασκευαστική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit.

Ο δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε στις 50,5 μονάδες από 49,1 τον Αύγουστο.

«Τα στοιχεία δείχνουν επίμονες καθοδικές τάσεις, καθώς οι νέες παραγγελίες συνέχισαν να υποχωρούν και ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας ήταν ήπιος για τρίτο συνεχόμενο μήνα», σημείωσε ο οικονομολόγος της Markit, Eliot Kerr.

Στον αντίποδα, υποχώρησαν οι γερμανικές παραγγελίες μηχανικού εξοπλισμού τον Αύγουστο, σύμφωνα με την ένωση κατασκευαστών μηχανικού εξοπλισμού (VDMA).

Η είδηση ενισχύει τις ανησυχίες για πιθανή ύφεση της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,73% στις 380 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,1% στις 7.155 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,73% στις 12.012 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,91% στις 5.488 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε υψηλότερα 0,67% στις 8.961 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 0,75% στις 21.470 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,7% στα 52,77 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,3% στα 1.509 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,0970 από 1,0964 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v