Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωαγορές

Μόλις κατά μία μονάδα ενισχύθηκε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. Στο επίκεντρο Brexit και εταιρικά αποτελέσματα. Υψηλότερα πετρέλαιο και χρυσός.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στο Brexit και στα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου.

Ειδικότερα, χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ζήτησε από το κοινοβούλιο να εγκρίνει τη διενέργεια εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει για να διασφαλίσει ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αν θέλουν πραγματικά περισσότερο χρόνο για να εξετάσουν αυτήν την καταπληκτική συμφωνία, τότε μπορούν να τον έχουν, αλλά πρέπει να συμφωνήσουν σε βουλευτικές εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου» σημείωσε ο κ. Τζόνσον σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πήρε κάποια απόφαση για τη διάρκεια της παράτασης του Brexit την Παρασκευή, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι αντιπρόσωποι της ΕΕ συμφώνησαν κατ' αρχάς να καθυστερήσει το Brexit, αλλά δεν όρισαν νέα ημερομηνία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Mina Andreeva.

Στο εταιρικό μέτωπο, καθαρή ζημιά £292 εκατ. ($369,45 εκατ.) είχε το τρίτο τρίμηνο η Barclays, καθώς οι δύσκολες συνθήκες της αγοράς και οι ανησυχίες για το Brexit συνέχισαν να επιβαρύνουν το κλίμα.

Όπως μεταδίδει το CNBC, η βρετανική τράπεζα είχε £292 εκατ. καθαρή ζημιά τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου. Τα στοιχεία του Reuters προέβλεπαν ότι θα έχει ζημιά £19,2 εκατ. Το αντίστοιχο περσινό διάστημα η Barclays είχε καθαρά κέρδη £1 δισ.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, στις 94,6 μονάδες παρέμεινε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του γερμανικού ινστιτούτου Ifo, όσον αφορά τη Γερμανία. Ηταν ελαφρώς υψηλότερο από το χαμηλό επτά ετών στο οποίο είχε «προσγειωθεί» τον Αύγουστο.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του FactSet ανέμεναν ότι θα κινηθεί χαμηλότερα, στις 94,4 μονάδες.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,16% στις 398 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,05% στις 7.324 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,17% στις 12.894 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,67% στις 5.722 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε υψηλότερα 0,41% στις 9.430 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε άνοδο 0,36% στις 22.608 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,3% στα 56,36 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,2% στα 1.507 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1084 από 1,1103 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v