Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικές κινήσεις στις ευρωαγορές

Ανησυχίες για τις σινοαμερικανικές εμπορικές συνομιλίες. Την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου για εξάμηνη αναβολή της απόφασής του, όσον αφορά την επιβολή δασμών σε αυτοκίνητα της ΕΕ, αναμένουν οι επενδυτές, σήμερα. Μικρή πτώση για το ευρώ.

Αρνητικές κινήσεις στις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος οι ευρωπαϊκές αγορές την Τετάρτη, εν μέσω ανησυχιών για τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας και το ενδεχόμενο αυτές να παραμένουν στάσιμες. Το κλίμα επιβαρύνεται και από τις αναταραχές στο Χονγκ Κονγκ.

Στο επίκεντρο και οι αποφάσεις Τραμπ που αφορούν την ΕΕ. Οι επενδυτές αναμένουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα ανακοινώσει σήμερα -τελευταία μέρα της διορίας- ότι αναβάλλει κατά έξι μήνες την απόφασή του για επιβολή δασμών σε αυτοκίνητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,4%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης κατά 0,3%, στο Παρίσι ο CAC κατά 0,2%. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ διολισθαίνει 0,9%, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κατά 0,5%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,3% χαμηλότερα.

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την καλή υγεία της αμερικανικής οικονομίας χθες Τρίτη υποβαθμίζοντας εμμέσως τις μελέτες που καταγράφουν τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου στην απασχόληση και στην οικονομική δραστηριότητα.

Η αμερικανική οικονομία «έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας κατά πολύ», διαβεβαίωσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Νέα Υόρκη και υπεραμύνθηκε της απόφασής του να επιβάλλει επιπρόσθετους τιμωρητικούς δασμούς. «Το αληθινό κόστος θα το βλέπαμε εάν δεν κάναμε τίποτα».

Ο πρόεδρος στην ομιλία του δήλωσε πως η Κίνα «πεθαίνει» για να καταλήξει σε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, ενώ επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εμπορική της πολιτική. 

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ είναι κοντά στην υπογραφή της «πρώτης φάσης» μιας εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, προσθέτοντας ότι η συμφωνία μπορεί να κλείσει σύντομα. 

Σημείωσε ωστόσο ότι η Ουάσιγκτον θα αποδεχθεί μόνο ένα ντιλ που θα είναι καλό για τις ΗΠΑ και τους Αμερικανούς εργαζομένους.  

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί ελαφρώς στο $1,1005.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το μπρεντ χάνει 0,7%, στα 61,62 δολάρια/βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v