Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλότερα οι ευρωαγορές με την προσοχή στο εμπόριο

Τα μπερδεμένα μηνύματα που στέλνουν ΗΠΑ και Κίνα όσον αφορά τη μεταξύ τους εμπορική συμφωνία φέρνουν απαισιοδοξία. Ανακούφιση από την άνοδο των γερμανικών εξαγωγών και την καλύτερη από την αναμενόμενη επίδοση των κινεζικών.

Χαμηλότερα οι ευρωαγορές με την προσοχή στο εμπόριο

Τις εμπορικές εξελίξεις παρακολουθούν οι επενδυτές την Παρασκευή. Κίνα και Ηπα έχουν συμφωνήσει να απομακρυνθούν οι δασμοί, εάν ολοκληρωθεί η «πρώτη φάση» της εμπορικής συμφωνίας, σύμφωνα με το κινεζικό ΥΠΕΞ. Διαφορετική εικόνα εμφανίζουν ωστόσο σύμβουλοι του Λευκού Οίκου.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,3%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης, στο Παρίσι ο CAC κατά 0,4%. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ χάνει 0,3%, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ 0,2% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,3% χαμηλότερα επίσης.

Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών όσον αφορά τη συμφωνία Πεκίνου-Ουάσιγκτον για σταδιακή άρση των δασμών, Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε ανώνυμα στο Reuters, επιβεβαίωσε την είδηση.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, ο εμπορικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου δήλωσε σε συνέντευξή του ότι «δεν υπάρχει προς το παρόν συμφωνία για απομάκρυνση των δασμών, ως προϋπόθεση για την πρώτη φάση του ντιλ». 

Στο μέτωπο των δεδομένων, ανακούφιση προκαλούν τα εμπορικά στοιχεία της Γερμανίας. Στα 19,2 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της χώρα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Έναν μήνα πριν ήταν 18,7 δισ. ευρώ.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, κατά 1,5% σε μηνιαία βάση, δίνοντας κάποια ανακούφιση όσον αφορά τις ανησυχίες για ύφεση της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας. Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές έκαναν άλμα κατά 1,3%.  

Λιγότερο από το αναμενόμενο υποχώρησαν οι εξαγωγές της Κίνας τον Οκτώβριο, καθώς κατέβασε τόνους και η σινοαμερικανική εμπορική διαμάχη.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, οι κινεζικές εξαγωγές διολίσθησαν κατά 0,9% τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, μετά την πτώση κατά 3,2% του Σεπτεμβρίου. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα υποχωρήσουν κατά 3,1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v