Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσεκτικές κινήσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα στο εμπόριο

Σε αδιέξοδο έχουν φτάσει οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, ΗΠΑ και Κίνα, όσον αφορά την εμπορική τους σχέση. Απέφυγε την ύφεση η Γερμανία το τρίτο τρίμηνο. Νέα σημάδια αδυναμίας από την κινεζική οικονομία.

Προσεκτικές κινήσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα στο εμπόριο

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωαγορές την Πέμπτη, καθώς οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα δείχνουν στάσιμες.

Μόλις ένα μήνα μετά την αρχική συμφωνία για την αποκαλούμενη πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν φτάσει σε αδιέξοδο.

Παράλληλα, η κινεζική οικονομία εμφανίζει νέες ενδείξεις αδυναμίας, καθώς η βιομηχανική παραγωγή κατέβασε ταχύτητα τον Οκτώβριο, καταγράφοντας ετήσια άνοδο κατά 4,7%, μετά από την αύξηση κατά 5,8% του Σεπτεμβρίου.

Στην Ευρώπη, η οικονομία της Γερμανίας απέφυγε την ύφεση το γ' τρίμηνο, καθώς η παραγωγή αυξήθηκε απρόσμενα κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση, λόγω της αύξησης των καταναλωτικών δαπανών. 

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης αυξήθηκε κατά 0,5% το γ' τρίμηνο, μετά από επέκταση 0,3% στο προηγούμενο τρίμηνο. 

Στο διεθνές περιβάλλον, παραλύει για τέταρτη μέρα το Χονγκ Κονγκ. Το κίνημα διαμαρτυρίας υιοθέτησε αυτή την εβδομάδα νέα τακτική. Με δράσεις μικρής έκτασης από ομάδες κυρίως φοιτητών, έχουν στόχο να εξαντλήσουν την αστυνομία, η οποία κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι της έριξαν βέλη.

Υπό το παραπάνω κλίμα, στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,1%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,2%, ενώ στο Παρίσι ο CAC κινείται σταθεροποιητικά. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κερδίζει οριακά, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ χάνει οριακά. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σχεδόν αμετάβλητος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v