Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτική άνοδος στις ευρωαγορές

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν τελικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά τις αρχικές ισχυρές πιέσεις. «Βουτιά» 4% για το πετρέλαιο. Υποχωρεί το ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές παρά την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή που προκάλεσε η ιρανική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ σε αντίποινα για την εξόντωση του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ την Παρασκευή.

Από την άλλη πλευρά, ο Ντόναλντ Τραμπ στο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό δήλωσε ότι όσο είναι πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Στο μεταξύ, βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, με στήριξη από την αισιοδοξία σε Ρώμη και Μαδρίτη, καθώς η αυξημένη αισιοδοξία στον τομέα των υπηρεσιών αντιστάθμισε το κακό κλίμα στη μεταποίηση και μεταξύ των καταναλωτών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η μηνιαία έρευνα της Κομισιόν έδειξε ότι το οικονομικό κλίμα στις 19 χώρες του ευρώ ανήλθε στις 101,5 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 101,2 τον Νοέμβριο. Ηταν η δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία άνοδος και υψηλότερα από τον μέσο όρο πρόβλεψης των οικονομολόγων, που έκανε λόγο για 101,4 μονάδες.

Παράλληλα, αναπάντεχη πτώση σημείωσαν οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες τον Νοέμβριο, με κύρια αιτία την αδύναμη ζήτηση από το εξωτερικό, υποδηλώνοντας ότι η βουτιά της μεταποίησης θα συνεχίσει να επιβαρύνει την ανάπτυξη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Τα συμβόλαια για τα made in Germany προϊόντα κινήθηκαν αρνητικά κατά 1,3% σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, καταγράφοντας την πιο απότομη πτώση από τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα υπάρξει άνοδος 0,3%.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,17% στις 418 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε οριακή άνοδο 0,01% στις 7.574 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,71% στις 13.320 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,31% στις 6.031 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο «βουλιάζει» 4% στα 60,09 δολάρια ενώ ο χρυσός υποχωρεί 1% στα 1.557 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1121 από 1,1153 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v