Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά οι ευρωαγορές με το επίκεντρο στη Μέση Ανατολή

Ανακάμπτουν οι ευρωπαϊκές μετοχές μετά τις δύο προηγούμενες αρνητικές συνεδριάσεις, ακολουθώντας τα θετικά πρόσημα της Wall και της Ασίας. Στο 1,3% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο. Πτώση 0,7% για το αργό, στο $1,1177 το ευρώ.

Θετικά οι ευρωαγορές με το επίκεντρο στη Μέση Ανατολή

Σε θετικό έδαφος οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τρίτη, καθώς υποχωρούν οι ανησυχίες για τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,8%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,2%, στο Παρίσι ο CAC επίσης κατά 0,3%.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κερδίζει 0,1%, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ 0,5%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,3% ανοδικά, στις 418,62 μονάδες.

Το επίκεντρο της αγοράς παραμένει ωστόσο στις εξελίξεις της περιοχής, αφότου η Ουάσιγκτον έδωσε εντολή για τον θάνατο του κορυφαίου Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, στο Ιράκ.

Στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις, οι ευρωπαϊκές μετοχές κινήθηκαν αρνητικά, καθώς οι επενδυτές έκαναν στροφή προς πιο ασφαλή επενδυτικά προϊόντα.

Με θετικά πρόσημα έκλεισε η Wall Street χθες. Ανοδικά κινήθηκαν και οι ασιατικές μετοχές, με την Ιαπωνία να οδηγεί τα κέρδη. Ο Nikkei και ο Topix έκλεισαν με κέρδη 1,5%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης MSCI Ασίας, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας, κινήθηκε θετικά κατά 0,8%.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, οι επενδυτές παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία. Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ, αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης μέσα στη μέρα.

Στο μέτωπο των δεδομένων, δεν έκρυβε εκπλήξεις η ανακοίνωση του πληθωρισμού από τη Eurostat. Οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη κινήθηκαν ανοδικά κατά 1,3% τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, από 1% τον Νοέμβριο. Σε μηνιαία βάση ήταν 0,3% υψηλότερες. Η ετήσια μέτρηση ήταν σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters.

Βυθίζονται οι μετοχές της Aston Martin πάνω από 12%, την Τρίτη, αφότου η πολυτελής αυτοκινητοβιομηχανία υποβάθμισε το outlook για τα κέρδη. Η εταιρεία υπογράμμισε ότι είχε μία «πολύ απογοητευτική χρονιά» και πως αναμένει να επιτύχει προσαρμοσμένα κέρδη στο εύρος των £130 εκατ.-£140 εκατ. το 2019. Τα κέρδη πέρυσι ήταν £247 εκατ. και οι αναλυτές ανέμεναν £196 εκατ. φέτος. Η μετοχή της βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση (-12,5%), στις £455,70.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,2% και αλλάζει χέρια στο $1,1177. Στην αγορά εμπορευμάτων, το μπρεντ χάνει 0,7% και φτάνει στα $68,42 ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό, με ίδια κίνηση, διαμορφώνεται στα $62,84.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v