Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 1,5% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης

Νεκρός ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί, ο επικεφαλής της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, μετά από την επίθεση Τραμπ. Ράλι 3% κάνουν οι τιμές του πετρελαίου. Υποχωρούν τα ευρωπαϊκά yields.

Πτώση 1,5% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης

Υποχωρούν οι ευρωπαϊκές μετοχές την Παρασκευή, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνονται, μετά την επίθεση Τραμπ σε Ιρανό στρατηγό.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 1,5%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,5%, στο Παρίσι ο CAC διολισθαίνει 0,6%. Στον ευρωπαϊκό Νότο, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κινείται 1% χαμηλότερα, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ χάνει 1,1%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,7% χαμηλότερα.

Ισχυρά κέρδη 3% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου. Το αμερικανικό αργό φτάνει στα 63 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ στα $68,43. Ανοδος 1,1% για τον χρυσό, που φτάνει στα 1.545,20 δολάρια/ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ υποχωρεί 0,1% και αλλάζει χέρια στο 1,1158 δολάριο, ενώ η στερλίνα με πτώση 0,3% τελεί υπό διαπραγμάτευση το $1,3092.

Ενισχύονται τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης. Τα γερμανικά yields κινούνται χαμηλότερα, με την απόδοση του 10ετούς Bund να χάνει 5,2 μονάδες βάσης και να φτάνει στο -0,27%. Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς υποχωρεί 4,5 μονάδες βάσης, στο 0,03%, ενώ στον ευρωπαϊκό Νότο η απόδοση του 10ετούς ισπανικού διολισθαίνει 4,8 μονάδες βάσης, στο 0,40% και του ιταλικού αντίστοιχου τίτλου με πτώση κατά 6,7 μονάδες βάσης, διαμορφώνεται στο 1,35%.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής, όταν τουλάχιστον τρεις ρουκέτες έπληξαν το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, τρεις ημέρες μετά την επίθεση χωρίς προηγούμενο εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα του Ιράκ από φιλοϊρανούς διαδηλωτές, ανέφεραν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

«Τρεις ρουκέτες έπληξαν το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, κοντά σε αίθουσα διαχείρισης αερομεταφερόμενου φορτίου, με αποτέλεσμα να εκραγούν δύο αυτοκίνητα», σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρακινού στρατού.

Μεταξύ των νεκρών είναι και ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί, ο επικεφαλής της Δύναμης Κουντς («Ιερουσαλήμ») των Φρουρών της Επανάστασης. Νεκρός είναι επίσης ο Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις, δεύτερος τη τάξει στις Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης, σύμφωνα με πολλούς αξιωματούχους.

Λίγο αργότερα το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την εξόντωση του Ιρανού Κασέμ Σουλεϊμανί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v