Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Με απώλειες έκλεισε το γερμανικό χρηματιστήριο ενώ κράτησαν τα θετικά πρόσημα οι δείκτες σε Λονδίνο και Παρίσι. Άνοδος 2,4% για το πετρέλαιο. Σε υψηλό τεσσάρων μηνών ο χρυσός.

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές μετά το αμερικανικό «χτύπημα» στη Βαγδάτη που οδήγησε στον θάνατο τον Κασέμ Σουλεϊμανί, τον πανίσχυρο Ιρανό υποστράτηγο των Φρουρών της Επανάστασης.

Το Ιράν και τα «ελεύθερα έθνη της περιοχής» θα πάρουν εκδίκηση από τις ΗΠΑ για τον θάνατο του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, διεμήνυσε ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Χασάν Ρουχανί.

Όπως ήταν αναμενόμενο η νέα ένταση στη Μέση Ανατολή οδήγησε σε άνοδο 2,4% το πετρέλαιο στα 62,63 δολάρια και τον χρυσό (στροφή επενδυτών σε ασφαλή καταφύγια) σε υψηλό τεσσάρων μηνών στα 1550 δολ.

Στο μεταξύ, οι χορηγήσεις δανείων στις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκαν τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων στις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις μειώθηκε στο 3,4% από 3,8% τον Οκτώβριο, ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός για τις χορηγήσεις δανείων στα νοικοκυριά έμεινε αμετάβλητος στο 3,5%.

Η προσφορά χρήματος με ευρεία έννοια (Μ3) αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 5,6% τον Νοέμβριο έναντι 5,7% τον Οκτώβριο, ενώ η προσφορά χρήματος με στενή έννοια (Μ1), που περιλαμβάνει τη νομισματική κυκλοφορία και τις καταθέσεις μίας ημέρας, αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 8,3% έναντι 8,4% τον Οκτώβριο.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,33% στις 418 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,24% στις 7.622 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 1,25% στις 13.219 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε οριακά κέρδη 0,04% στις 6.044 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται οριακά χαμηλότερα έναντι του δολαρίου στο 1,1174 από 1,1172 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v