Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένες απώλειες στις ευρωαγορές

Χαμηλότερα κινήθηκαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Σε θετικό έδαφος ο FTSE 100. Ενισχύεται το ευρώ. Πιέσεις σε πετρέλαιο και χρυσό.

Πτώση στις ευρωαγορές με την προσοχή των επενδυτών να βρίσκεται στραμμένη στην υπογραφή της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας την Τετάρτη καθώς και στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν μετά την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους.

Στο μεταξύ, με τον πιο αδύναμο ετήσιο ρυθμό των τελευταίων επτά ετών και περισσότερο αναπτύχθηκε η βρετανική οικονομία τον Νοέμβριο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ανάπτυξη έτρεξε με μόλις 0,6% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, καταγράφοντας την πιο αδύναμη επέκταση από τον Ιούνιο του 2012 και ενώ τον Οκτώβριο ήταν στο 1%.

Σε μηνιαία βάση, η παραγωγή τον Νοέμβριο συρρικνώθηκε κατά 0,3%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές περίμεναν να μείνει σταθερή.

Παράλληλα, μεταξύ 0,6% και 0,75% υπολογίζεται η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας για το 2019, σύμφωνα με υπολογισμούς έρευνας του Πρακτορείου Reuters (0,6%) και του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου (0,75%). Τα ακριβή στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθούν από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία την προσεχή Τετάρτη.

Όπως αναφέρεται σε πρόβλεψη οικονομικών αναλυτών 13 μεγάλων τραπεζών που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, λόγω κυρίως του Brexit, η οικονομική ανάπτυξη παρέμεινε κατά το προηγούμενο έτος στα προ εξαετίας επίπεδα. «Η γερμανική οικονομία κινείται σε έρημο τόπο, μεταξύ σταθεροποίησης και τέλματος», δηλώνει ο οικονομολόγος της Berliner Sparkasse Ούβε Ντίρκοπ και αποδίδει τα προβλήματα κυρίως στην κάμψη των εξαγωγών λόγω του περιορισμού της ζήτησης. Ιδιαίτερα προβληματική αποδείχθηκε η κατάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία, επισημαίνει, ενώ τονίζει ότι η ανάπτυξη διασώθηκε από την εσωτερική ζήτηση, η οποία στηρίζεται κυρίως στα υψηλά επίπεδα απασχόλησης.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,18% στις 418 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,39% στις 7.617 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,24% στις 13.451 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες μόλις 0,02% στις 6.036 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο υποχωρεί 1,2% στα 58,33 δολάρια και ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,5% στα 1.553 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1136 από 1,1122 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v