Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ιστορικό ρεκόρ οι ευρωπαϊκές μετοχές

Βουτιά 11% για τη μετοχή της M&S. Πήραν την κατηφόρα οι γερμανικές εξαγωγές, ανοδικά κινήθηκε ωστόσο η βιομηχανική παραγωγή. Ηρεμούν οι ανησυχίες για την ένταση ΗΠΑ-Ιράν. Στην Ουάσιγνκτον ο αντιπρόεδρος της Κίνας για υπογραφές.

Σε ιστορικό ρεκόρ οι ευρωπαϊκές μετοχές

Σε θετικό έδαφος οι ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη, καθώς το επενδυτικό κλίμα βελτιώνεται την ώρα που υποχωρούν οι εντάσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει άνοδο 1,3%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης κατά 0,5%, στο Παρίσι ο CAC κερδίζει 0,3%. Ανοδικά τα χρηματιστήρια και στον ευρωπαϊκό Νότο, με τον ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη υψηλότερα κατά 0,4% και τον ΜΙΒ στο Μιλάνο κατά 0,8%. O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,6%, φτάνοντας νωρίτερα στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 421 μονάδων.

Η Τεχεράνη φαίνεται να υποχωρεί, όσο είμαι πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα επιτραπεί στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ξεκαθάρισε ο πλανητάρχης σε διάγγελμά του. «Οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν άμεσα επιπρόσθετες οικονομικές κυρώσεις στο ιρανικό καθεστώς» προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος, προαναγγέλλοντας παράλληλα μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή. 

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία απώλεια από τις χθεσινές επιθέσεις και υπήρξαν μόνο μικρές καταστροφές. Το Ιράν φαίνεται να υποχωρεί και αυτό είναι καλό για τον κόσμο, υπογράμμισε. Δεν χάθηκαν ζωές χάρις στην διασπορά δυνάμεων και το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, πρόσθεσε.

Στο εμπορικό μέτωπο, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου επιβεβαίωσε τηνΠέμπτη πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λιου Χε θα μεταβεί από τις 13 έως τις 15 Ιανουαρίου στην Ουάσινγκτον, για να υπογράψει την προκαταρκτική συμφωνία που θεωρείται πως αποτελεί μια εκεχειρία στον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο.

Στο μέτωπο των δεδομένων, άλμα σημείωσε η γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο, καταγράφοντας την πιο μεγάλη άνοδο του τελευταίου ενάμιση χρόνου. Σύμφωνα με το Reuters και τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, η βιομηχανική παραγωγή κινήθηκε ανοδικά κατά 1,1% σε μηνιαία βάση, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για κέρδη 0,7%.

Σε αντίθεση, κατά 2,3% υποχώρησαν οι εξαγωγές της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας τον Νοέμβριο, σε μηνιαία βάση, ενώ οι εισαγωγές κινήθηκαν 0,5% αρνητικά. Το εμπορικό πλεόνασμα συρρικνώθηκε στα 18,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το Reuters, η γερμανική στατιστική υπηρεσία αναμένεται να δημοσιεύσει προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ του 2019, στις 15 Ιανουαρίου.

Ετήσια αύξηση 2,9% σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα το 2019, εντός του στόχου που είχε θέσει το Πεκίνο για  3%, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Για έντεκα μήνες το 2019, η αύξησή του ήταν σταθερή στο 2,8%, έναντι της ετήσιας αύξησης κατά 2,1% που είχε καταγραφεί το 2018. Για τον Δεκέμβριο του 2019, η ετήσια αύξηση του καταγράφηκε στο 4,5%.

Στο εταιρικό μέτωπο, βουτιά 11% για τη μετοχή της Marks & Spencer, αφότου ενημέρωσε ότι υποχώρησαν τα έσοδα στη Βρετανία κατά 0,6%, το τρίτο τρίμηνο του έτους χρήσης 2020 . Η επιχείρηση ωστόσο στηρίζει το guidance για τη χρονιά.

Η βρετανική εταιρεία μόδας ανακοίνωσε ότι είχε 2,77 δισ. στερλίνες έσοδα (3,63 δισ. δολάρια) στην  εγχώρια αγορά το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 28 Δεκεμβρίου. Σε συγκρίσιμη βάση, τα έσοδα στο Ηνωμένο Βασίλειο κινήθηκαν 0,2% ανοδικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v