Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένες κινήσεις στις ευρωαγορές

Αρνητικό γύρισμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το θετικό άνοιγμα και καθώς υποχωρούν οι γεωπολιτικές εντάσεις. Νέο ρεκόρ χθες για τη Wall. Στο επίκεντρο και η πρώτη φάση της σινοαμερικανικής εμπορικής συμφωνίας. Σταθερό το ευρώ.

Συγκρατημένες κινήσεις στις ευρωαγορές

Αρνητικά γύρισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές μία περίπου ώρα μετά τη θετική έναρξη συνεδριάσεων, συνεχίζοντας διστακτικά.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται οριακά καθοδικά, στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 0,07%, στο Παρίσι ο CAC διολισθαίνει 0,2%. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κινείται 0,2% χαμηλότερα, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κατά 0,1%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ελαφρώς χαμηλότερα (-0,06%), στις 419,38 μονάδες.

Το κλίμα στις διεθνείς αγορές έχει βελτιωθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα εν μέσω αποκλιμάκωσης των εντάσεων ΗΠΑ-Ιράν. Νέο ρεκόρ στη Wall Street την Πέμπτη, με τον Ντόναλντ Τραμπ να… το πανηγυρίζει στο Twitter.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε την Τετάρτη ότι το Ιράν δείχνει να υποχωρεί μετά τις επιθέσεις σε αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, με πυραύλους. Ηταν μία κίνηση-αντίποινα για τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, από αμερικανικά πλήγματα.

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η συντριβή του ουκρανικού Boeing στην Τεχεράνη, με το Ιράν να αρνείται ότι χτυπήθηκε από ιρανικό πύραυλο.

«Ολες αυτές οι αναφορές είναι ένας ψυχολογικός πόλεμος κατά του Ιράν... όλες αυτές οι χώρες, οι υπήκοοι των οποίων επέβαιναν στο αεροσκάφος, μπορούν να στείλουν αντιπροσώπους τους και προτρέπουμε την Boeing να στείλει τον δικό της αντιπρόσωπο για να συμμετάσχει στη διαδικασία ερευνών του μαύρου κουτιού», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Αλί Ραμπιέι.

Στις εξελίξεις του εμπορίου, ο Λιου Χε αναμένεται να ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον στις 13-15 Ιανουαρίου, για την υπογραφή της προκαταρκτικής φάσης της συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας. Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα πως η «Φάση 1» της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα θα υπογραφεί την 15η Ιανουαρίου, δήλωσε χθες πως η συμφωνία μπορεί να υπογραφεί «λίγο μετά».

Στο εταιρικό μέτωπο, ενισχύει το ετήσιο guidance η Ryanair για το έτος χρήσης 2020, με στήριξη από την ισχυρή περίοδο των Χριστουγέννων. Η αυστριακή θυγατρική της ωστόσο, Laudamotion, συνεχίζει να υποαποδίδει, ενώ οι απώλειες της αναμένεται να διευρυνθούν.

Οπως μεταδίδει το MarketWatch, η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους αναμένει τα κέρδη μετά φόρων για τη χρονιά που ολοκληρώνεται στις 31 Μαρτίου να κυμανθούν μεταξύ 950 εκατ. και 1,05 δισ. ευρώ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ διατηρείται στο $1,1107.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v