Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορικές απειλές και κοροναϊός ρίχνουν τις ευρωαγορές

Αυξάνονται τα θύματα και τα κρούσματα του κινεζικού ιού. Στο Νταβός η προσοχή και στην εμπορική σχέση ΗΠΑ-ΕΕ. Πρώτη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τη φετινή χρονιά σήμερα -τι αναμένεται.

Εμπορικές απειλές και κοροναϊός ρίχνουν τις ευρωαγορές

Χαμηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη, εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για την εξάπλωση του κινεζικού κοροναϊού καθώς και για το ενδεχόμενο να γίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση ο επόμενος στόχος του Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά το εμπόριο.

Ο κοροναϊός παραμένει στο προσκήνιο καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών και των κρουσμάτων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέβαλε την Τετάρτη την απόφασή του για το αν θα κηρύξει παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Την ίδια ώρα, στην κινεζική πόλη Wuhan όλες τα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι αεροπορικές εταιρείες δεν εκτελούν δρομολόγια, καθώς πιστεύεται ότι από εκεί ξεκίνησε ο ιός.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, το επίκεντρο βρίσκεται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός. Σε συνέντευξη Τύπου χθες ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η ΕΕ δεν έχει άλλη επιλογή από το να κλείσει εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, αλλιώς θα επιβληθούν πολύ υψηλοί δασμοί σε ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και άλλα προϊόντα.

Παράλληλα, συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την πρώτη απόφαση νομισματικής πολιτικής για τη φετινή χρονιά να ανακοινώνεται το μεσημέρι. Δεν αναμένεται αλλαγή στα επιτόκια, με την προσοχή να στρέφεται στην πρώτη στρατηγική αναθεώρηση της τράπεζας από το 2003, που θα αφορά ένα εύρος θεμάτων, από τα ψηφιακά νομίσματα μέχρι την κλιματική αλλαγή.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,4%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,3%, στο Παρίσι ο CAC επίσης. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ διολισθαίνει 0,3%, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ σημειώνει οριακή πτώση. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση 0,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v