Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο φόβος του κινεζικού ιού εξαπλώνεται στις ευρωαγορές

Ο δείκτης ταξιδίων και αναψυχής SXTP υποχωρεί 0,7%, καθώς η έξαρση του κοροναϊού στην Κίνα αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στον τουρισμό. Πλήγμα για τις μετοχές εταιρειών πολυτελών ειδών. Πτώση 2,7% για LVMH, Kering. Κέρδη 2,2% για την easyJet.

Ο φόβος του κινεζικού ιού εξαπλώνεται στις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τρίτη, μέρα που ξεκινάει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, την ώρα που ωστόσο εντείνονται οι ανησυχίες για την έξαρση του κοροναϊού στην Κίνα.

Ο δείκτης ταξιδίων και αναψυχής SXTP υποχωρεί 0,7%, επεκτείνοντας τις απώλειες της Δευτέρας, καθώς η εξάπλωση του κοροναϊού αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στον τουρισμό. Πλήγμα για τις μετοχές εταιρειών πολυτελών ειδών, καθώς αναμένεται να κινηθεί χαμηλότερα η ζήτηση. Η LVMH υποχωρεί 2,7%, η Kering επίσης, η Hermes 1,7% ενώ η Burberry 2,4%.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,7%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 1,1%, στο Παρίσι ο CAC καταγράφει μεγαλύτερη πτώση 1,2%. Στον ευρωπαϊκό Νότο, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κινείται 0,9% χαμηλότερα, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ διολισθαίνει 1%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 0,9%.

Οι κινεζικές αρχές ενημέρωσαν την Τρίτη ότι ο κορωνaϊός μπορεί να μεταδοθεί μέσω της ανθρώπινης επαφής, ενώ επιβεβαίωσαν τέταρτο θάνατο και την μόλυνση 15 νοσηλευτών από τον ιό, τη στιγμή που εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι ετοιμάζονται να ταξιδέψουν για τις διακοπές του Νέου Έτους.

Την ίδια ώρα, πολιτικοί και επιχειρηματίες θα συζητήσουν για την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα στη φετινή σύνοδο στο χειμερινό θέρετρο του Νταβός από σήμερα, ενώ στην ατζέντα αναμένεται να μπουν και θέματα διεθνούς εμπορίου και γεωπολιτικής αστάθειας.

Στους καλεσμένους υψηλού προφίλ, ο Αμερικανός πρόεδρος και η Γερμανίδα Καγκελάριος, καθώς και η νεαρή ακτιβίστιρα, Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Αρνητικά οι ασιατικές μετοχές, με το επίκεντρο στις αυξημένες ανησυχίες για την εξάπλωση του κοροναϊού στην Κίνα, που συγκρίνεται με την έξαρση του SARS, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους 800 άνθρωποι το 2002-03.

Στο εταιρικό μέτωπο, άλμα 9,9% στα έσοδα του πρώτου τριμήνου κατέγραψε η βρετανική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους, easyJet. Εφτασαν στα £1,4 δισ. ενώ τα έσοδα από τους επιβάτες ανήλθαν σε £1,1 δισ. σημειώνοντας άνοδο κατά 9,7% σε σύγκριση με το περσινό τρίμηνο. 22,2 εκατ. επιβάτες πέταξαν με την εταιρεία το πρώτο τρίμηνο –ετήσια άνοδος 2,8%. Η μετοχή της ενισχύεται 2,28%.

Βελτιωμένη επίδοση αναμένει η βρετανική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους, easyJet, για το πρώτο εξάμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, καθώς η ισχυρή ζήτηση για πτήσεις βοήθησαν να αναβαθμίσει την πρόβλεψη για έσοδα ανά θέση.

Η ισχυρή απόδοση του τέταρτου τριμήνου της UBS δεν κατάφερε να αντισταθμίσει την απότομη πτώση στα κέρδη της επενδυτικής τράπεζας την τελευταία χρονιά. Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η UBS ανακοίνωσε καθαρά κέρδη $4,3 δισ. για το 2019, από $4,5 δισ. το 2018, ενώ τα έσοδα υποχώρησαν σε ετήσια βάση, από $30,2 δισ. στα $28,9 δισ. Η μετοχή της υποχωρεί 5% στο early trading.

Σε προσλήψεις στο Λονδίνο προχωράει το Facebook φέτος, σε θέσεις όπως ανάπτυξη προϊόντος και ασφάλειας καθώς συνεχίζει να αναπτύσσει το μεγαλύτερο κέντρο τεχνολογίας εκτός Ηνωμένων Πολιτειών. Πάνω από τις μισές θέσεις θα αφορούν την τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων της τεχνολογίας λογισμικού και της επιστήμης των δεδομένων, 

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ διατηρείται στο $1,1093. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v