Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ιστορικό υψηλό οι ευρωπαϊκές μετοχές με το βλέμμα στο εμπόριο

Με 6,1% «έτρεξε» η κινεζική οικονομία το 2019, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις, αλλά στο πιο χαμηλό σημείο από το 1990, εν μέσω εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ. Θετικά σχόλια από την ΕΕ για την εμπορική σχέση με τις ΗΠΑ. Σταθερό το ευρώ.

Σε ιστορικό υψηλό οι ευρωπαϊκές μετοχές με το βλέμμα στο εμπόριο

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Παρασκευή, φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά, μετά την ανακοίνωση για την κινεζική ανάπτυξη της περασμένης χρονιάς και τα σχόλια του Ευρωπαίου Επιτρόπου για το Εμπόριο, όσον αφορά τη σχέση με τις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 φτάνει στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 423 μονάδων, ενώ μπαίνει σε πορεία για την καλύτερη εβδομάδα του από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Με 6,1% «έτρεξε» η κινεζική οικονομία το 2019. Ηταν σε σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις, αλλά στο πιο χαμηλό σημείο από το 1990. Το Πεκίνο είχε θέσει στόχο για ανάπτυξη μεταξύ 6% και 6,5% το 2019, από 6,6% που ήταν το προηγούμενο έτος. Αύξηση 5,7% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή.

Σε θετικό έδαφος οι ασιατικές μετοχές, ανταποκρινόμενες στα κινεζικά στοιχεία, με τον δείκτη Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να οδηγεί τα κέρδη.

Στήριξη στο κλίμα δίνει η χθεσινή ισχυρή άνοδος της Wall Street, με τον S&P 500 να χτυπάει ρεκόρ υψηλά, την Πέμπτη, ύστερα από τα δυνατά εταιρικά αποτελέσματα μεγάλων αμερικανικών τραπεζών.

Στα θετικά της ημέρας και τα σχόλια του Ευρωπαίου Επίτροπου για το Εμπόριο, Φιλ Χόγκαν, όσον αφορά τις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, περιορίζοντας τις ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ.

Ο Χόγκαν δήλωσε χθες ότι είχε καλή ανταλλαγή απόψεων με τον Αμερικανό αντιπρόσωπο για το εμπόριο  Ρόμπερτ Λάιτιζερ, τονίζοντας την επιθυμία των Βρυξελλών να διαπραγματευθούν οι δύο πλευρές λύσεις για διάφορα ανοικτά εμπορικά ζητήματα μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Στο εταιρικό μέτωπο, κοντά στη διευθέτηση 75.000 υποθέσεων που σχετίζονται με το ζιζανιοκτόνο Roundup της θυγατρικής της Mosanto βρίσκεται o γερμανικός χημικός και φαρμακευτικός όμιλος Bayer. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο κατηγορείται από τους ενάγοντες για πρόκληση καρκίνου.

Ο διαμεσολαβητής Ken Feinberg, που μίλησε στο Bloomberg, δήλωσε ότι είναι «προσεκτικά αισιόδοξος» για κλείσιμο συμφωνίας σε περίπου έναν μήνα. 

Ο αριθμός των υποθέσεων έχει αυξηθεί και κυμαίνεται μεταξύ 75.000 και 85.000 και «ίσως παραπάνω», όπως είπε, την ώρα που η Bayer τον Οκτώβριο είχε ανακοινώσει ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με 42.700 προσφυγές για  τη γλυφοσάτη. Η μετοχή της ενισχύεται 1,5%.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,6%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,3%, στο Παρίσι ο CAC κατά 0,7%. Στον ευρωπαϊκό Νότο, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κερδίζει 1,1% και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ 0,5%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,6% ανοδικά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ διατηρείται στο $1,1137.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v