Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στις ευρωαγορές με την προσοχή στα φάρμακα κατά του κορωνοϊού

Κινέζοι και Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν φάρμακα και εμβόλιο κατά του κινεζικού ιού, σύμφωνα με τον ξένο Τύπο. Σε υψηλό 5 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη. Κέρδη 1,08 δισ. για τη Siemens, 1,84 δισ. για την BNP Paribas το τελευταίο τρίμηνο.

Κέρδη στις ευρωαγορές με την προσοχή στα φάρμακα κατά του κορωνοϊού

Ανοδικά γυρίζουν οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τετάρτη και καταγράφουν άνοδο πάνω από 1%, μετά την πρωινή αρνητική έναρξη συνεδριάσεων, ακολουθώντας τον θετικό βηματισμό και των ασιατικών, παρά την έξαρση του κορωνοϊού.

Θετικά νέα έρχονται από την επιστημονική κοινότητα, όσον αφορά τη μάχη κατά του κορωνοϊού, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή 490 ανρθώπων.

Ομάδα από το Zhejiang University ανακάλυψε ότι δύο φάρμακα μπορούν αποτελεσματικά να εμποδίσουν τον κορωνοϊό, σύμφωνα με την κινεζική Changjiang και το ρεπορτάζ του Reuters.

Oπως μεταδίδει το CGTN, τα προκαταρκτικά τεστ να δείχνουν ότι δύο φάρμακα – το Abidol και το Darunavir – μπορούν να εμποδίσουν αποτελεσματικά τον ιό, σύμφωνα με πειράματα που έγιναν σε εργαστηριακό περιβάλλον. Τονίζουν ωστόσο ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται χωρίς ιατρική καθοδήγηση.

Από την πλευρά του, το Sky News επικαλείται ερευνητές του Imperial College London, σύμφωνα με τους οποίους έκαναν σημαντική πρόοδο όσον αφορά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, μειώνοντας τον χρόνο ανάπτυξής του «από δύο με τρία χρόνια, σε μόλις 14 ημέρες». Προσθέτουν ωστόσο ότι είναι πολύ αργά για την τρέχουσα έξαρση.

Στις καλές οικονομικές ειδήσεις της ημέρας, ανέβασε ταχύτητα η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την έρευνα της IHS Markit, υποδηλώνοντας ότι τα χειρότερα ίσως να πέρασαν για την οικονομία του μπλοκ. 

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο τελικός σύνθετος δείκτης ΡΜΙ, που θεωρείται καλή ένδειξη για την οικονομική υγεία, ανήλθε σε υψηλό πέντε μηνών, στις 51,3 μονάδες τον Ιανουάριο, από 50,9 τον Δεκέμβριο.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX κερδίζει 1,2%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,8%, στο Παρίσι ο CAC κινείται 1% υψηλότερα. Στον ευρωπαϊκό Νότο, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κινείται 0,7% θετικά, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κατά 0,9%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 1,%.

Στην Ασία, οι ελπίδες για επιπλέον μέτρα ώστε να προστατευθεί η κινεζική –κυρίως- οικονομία από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού οδηγούν υψηλότερα τα χρηματιστήρια. Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύονταν κατά 0,6% ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο έκλεισε 1,02% υψηλότερα στις 23.319 μονάδες.

Το σύνολο των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός στην Κίνα αυξήθηκε σε 490 ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης 4ης Φεβρουαρίου, καθώς οι αρχές της επαρχίας Χουμπέι, που αποτελεί την εστία της μόλυνσης, κατέγραψαν 65 νέους θανάτους, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό της Εθνικής Επιτροπής Υγείας.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα ανήλθε χθες σε 3.887, εκ των οποίων 3.156 στην επαρχία Χουμπέι, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι πλέον 24.324.

Στο εταιρικό μέτωπο, ενισχύθηκαν τα καθαρά κέρδη και έσοδα της Siemens το πρώτο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι στηρίζει το ετήσιο guidance. Σύμφωνα με το MarketWatch, τα καθαρά κέρδη της γερμανικής επιχείρησης αυξήθηκαν στο 1,08 δισ. ευρώ, από 1,01 δισ. την ίδια περίοδο πέρυσι.

Καθαρά κέρδη 1,84 δισ. ευρώ για το τελευταίο τρίμηνο του 2019 ανακοίνωσε η BNP Paribas, ελαφρώς υψηλότερα από τις προσδοκίες της αγοράς. Σύμφωνα με το CNBC, οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι θα φτάσουν το 1,73 δισ. ευρώ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ διατηρείται στο $1,1043.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v