Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό γύρισμα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στον κινεζικό ιό

Πρώτα κρούσματα στη Βρετανία, πάνω από 200 νεκροί στην Κίνα, ξεπέρασαν τα 9.500 τα κρούσματα. Σήμερα το Brexit. Με 1% έτρεξε η ανάπτυξη στην ευρωζώνη το Q4, συρρίκνωση για τη γαλλική οικονομία, χαμηλότερα το γερμανικό λιανεμπόριο τον Δεκέμβριο.

Αρνητικό γύρισμα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στον κινεζικό ιό

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ξεκίνησαν συνεδριάσεις ελαφρώς υψηλότερα την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν σημάδια που να δείχνουν ότι η Κίνα έχει καταφέρει να συγκρατήσει την γρήγορη εξάπλωση του κοροναϊού.

Τις μεσημεριανές ώρες ωστόσο και μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στη Βρετανία, γύρισαν αρνητικά.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας γνωστοποίησε σήμερα ότι ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός αυξήθηκε σε 213 σε όλη τη χώρα ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 30ής Ιανουαρίου 2020, προσθέτοντας ότι επιβεβαιώθηκαν 1.982 νέα κρούσματα του 2019-nCoV.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε όλη την κινεζική επικράτεια έφθασε τα 9.692, διευκρίνισε η Επιτροπή σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,1%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,1%, στο Παρίσι ο CAC χάνει 0,3%. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κινείται 0,6% αρνητικά, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κατά 1,2%. Αρνητικό πρόσημο και για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 (-0,3%).

Αποχωρεί από την ΕΕ η Βρετανία σήμερα. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον είναι έτοιμος να αποδεχθεί τη σύναψη της συμφωνίας «από το ράφι» για το εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση που είχε προτείνει πρώτος στο Λονδίνο ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ, αναφέρει η εφημερίδα The Times, επικαλούμενη το περιεχόμενο ομιλίας που θα κάνει τη Δευτέρα ο επικεφαλής της κυβέρνησης και του κόμματος των Συντηρητικών.

Το λεγόμενο μοντέλο του Καναδά, που βασίζεται στη συμφωνία που έχει συναφθεί ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Οτάβα, επιτρέπει εμπορικές συναλλαγές με πρακτικά μηδενικούς δασμούς, αλλά προϋποθέτει τελωνειακούς ελέγχους, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Στο μέτωπο των δεδομένων, πιο χαμηλή από ό,τι αναμενόταν ήταν η ανάπτυξη της ευρωζώνης τους τελευταίους τρεις μήνες του 2019, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat. Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός «τσίμπησε», σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις, χάρη κυρίως στην άνοδο των τιμών διατροφής, αλκοόλ, καπνού και Ενέργειας.

Το ΑΕΠ στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ αυξήθηκε 0,1%, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι αναλυτές ανέμεναν 0,2% άνοδο σε τριμηνιαία βάση και 1,1% σε ετήσια.

Περισσότερο από το αναμενόμενο υποχώρησε ο τζίρος στο γερμανικό λιανεμπόριο τον Δεκέμβριο, υποδηλώνοντας ότι η ιδιωτική κατανάλωση στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία κατέβασε ταχύτητα τον τελευταίο μήνα της περασμένης χρονιάς.

Οι λιανικές πωλήσεις διολίσθησαν κατά 3,3% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, μετά την άνοδο ύψους 1,6% έναν μήνα πριν, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Σε συρρίκνωση πέρασε η γαλλική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο καθώς οι διαμαρτυρίες κατά του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, όσον αφορά τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, έδωσαν πλήγμα στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Οπως μεταδίδει το MarketWatch, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,1% τους τρεις τελευταίους μήνες, καταγράφοντας πτώση από την άνοδο ύψους 0,3% το τρίτο τρίμηνο.

Κατέβασε ταχύτητα ο τομέας μεταποίησης στην Κίνα τον Ιανουάριο, καθώς τα εργοστάσια παρέμειναν κλειστά λόγω του εορτασμού του νέου Σεληνιακού Ετους (σ.σ. στην ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας δεν αναφέρεται η επίπτωση από την έξαρση του κορωναϊού).

Οπως μεταδίδει το MarketWatch, ο επίσημος δείκτης ΡΜΙ μεταποίησης υποχώρησε στις 50 μονάδες από 50,2 τον Δεκέμβριο, βάζοντας τέλος σε ένα δίμηνο επέκτασης, σύμφωνα με τα στοιχεία της κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί οριακά, στο $1,1026.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v