Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά οι ευρωαγορές παρά τον πανικό στην Ασία

Σε θετικό έδαφος οι ευρωπαϊκές μετοχές (+0,3%), σε ελεύθερη πτώση στην Κίνα, την πρώτη μέρα συναλλαγών μετά το ξέσπασμα του κοροναϊού. Πτώση ως 8,7% στο χρηματιστήριο της Σαγκάης. Πρώτη μέρα trading μετά το Brexit. Αρνητικά ευρώ και στερλίνα.

Ανοδικά οι ευρωαγορές παρά τον πανικό στην Ασία

Στην άκρη φαίνεται ότι αφήνουν οι επενδυτές τις ανησυχίες για τον κοροναϊό και το Brexit, οδηγώντας τις ευρωπαϊκές μετοχές σε θετικό έδαφος, κόντρα στο κλίμα στην Ασία.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,4%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης, στο Παρίσι ο CAC κερδίζει 0,3%. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ υψηλότερα κατά 0,5%, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κινείτια 0,3% ανοδικά. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σε θετικό έδαφος επίσης, κατά 0,3%.

Οι δείκτες στα χρηματιστήρια της ηπειρωτικής Κίνας καταρρέουν, καταγράφοντας πτώση ως 9%, καθώς οι επενδυτές μοιάζουν να έχουν καταληφθεί από πανικό εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί νέος κοροναϊός και των οικονομικών επιπτώσεών της, κατά την πρώτη συνεδρίαση μετά τις διακοπές για το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος.

Στις πρώτες συναλλαγές ο σύνθετος δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης κατέγραφε πτώση 8,73% στις 2.716,70 μονάδες. Στο χρηματιστήριο της Σεντζέν, το δεύτερο μεγαλύτερο της ηπειρωτικής Κίνας, ο βασικός δείκτης κατέγραφε πτώση 8,99% στις 1.598,80 μονάδες.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε πως θα ενισχύσει τις αγορές με ρευστότητα ύψους 1,2 τρισ. γουάν (173,8 δισ. δολαρίων) μέσω reverse repo τη Δευτέρα. 

Οι κινεζικές αρχές έχουν δεσμευτεί να χρησιμοποιήσουν διάφορα εργαλεία πολιτικής για να διασφαλίσουν πως θα υπάρξει επαρκής ρευστότητα και για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται από την επιδημία.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε την απόφασή της με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της, προσθέτοντας πως η συνολική ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα θα είναι 900 δισ. γουάν υψηλότερη απ’ ότι κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2019 μετά την «ένεση» ρευστότητας.

Η σημερινή μέρα είναι η πρώτη μέρα συνεδριάσεων μετά το Brexit. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 11:00 το βράδυ της Παρασκευής και έχει πλέον ξεκινήσει τη μεταβατική περίοδο των 11 μηνών κατά την οποία ελπίζει να κλείσει εμπορική συμφωνία με το μπλοκ.

Στο εταιρικό μέτωπο, περισσότερο χρόνο από ό,τι αναμενόταν θα χρειαστεί η Ryanair για να φτάσει τον μακροπρόθεσμο στόχο της για 200 εκατ. επιβάτες ετησίως, λόγω των καθυστερήσεων στην παράδοση των Boeing 737 Max, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,2%, στο $1,1075, ενώ η στερλίνα χάνει 0,4% και αλλάζει χέρια στο 1,3149 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v