Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανέκαμψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές μετά από δύο μέρες πιέσεων. Πτώση 2% για το πετρέλαιο. Υποχωρεί το ευρώ.

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές την πρώτη χρηματιστηριακή μέρα μετά το Brexit.

«Η Βρετανία ελπίζει η ΕΕ "να τηρήσει" τις υποσχέσεις της και να προσφέρει στο Λονδίνο μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στα πρότυπα αυτής που έχει με τον Καναδά», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, επαναλαμβάνοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία δεν θα πρέπει να απαιτεί "μεγάλη συμμόρφωση" με τους κανόνες της Ένωσης.

Αφού η Βρετανία αποχώρησε επισήμως από την ΕΕ οι δύο πλευρές αναμένεται να ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται τη μελλοντική τους εμπορική συμφωνία τον Μάρτιο.

Στο μεταξύ, ο συνολικός αριθμός των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός αυξήθηκε σε 361 σε όλη την επικράτεια ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, κατά 57 από την προηγουμένη, σύμφωνα με τη Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι 56 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας, ενώ άλλος ένας καταγράφηκε στον δήμο της Τσονγκτσίνγκ (νοτιοδυτικά).

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, σε συρρίκνωση παρέμεινε ο τομέας μεταποίησης της ευρωζώνης τον Ιανουάριο, ανεβάζοντας ωστόσο ταχύτητα.

Σύμφωνα με την IHS Markit, ο τελικός μεταποιητικός ΡΜΙ αυξήθηκε στις 47,9 μονάδες, τον Ιανουάριο, που ήταν και το πιο υψηλό σημείο των τελευταίων 9 μηνών.

Ηταν ελαφρώς καλύτερος από την πρώτη εκτίμηση για 47,8 μονάδες, καθώς και πιο κοντά στο όριο των 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Τον Δεκέμβριο ήταν 46,3 μονάδες.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,32% στις 412 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,76% στις 7.340 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,51% στις 13.048 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,56% στις 5.838 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο υποχωρεί 2,1% στα 50,47 δολάρια και ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,5% στα 1.580 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1064 από 1,1096 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v