Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο κοροναϊός ρίχνει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Αυξάνονται τα κρούσματα από τον κινεζικό ιό. Στους 170 οι νεκροί, πάνω από 7.700 τα κρούσματα. Στο κόκκινο και οι αγορές της Ασίας. Απότομη πτώση 23% για τα καθαρά κέρδη της Royal Dutch Shell το 2019. Κέρδη για την H&M. Υποχωρεί (-1,5%) το αργό.

Ο κοροναϊός ρίχνει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Απώλειες στα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, αν και σημαντικά πιο μικρές σε σύγκριση με την έναρξη συνεδριάσεων, μετά την αύξηση των κρουσμάτων του κινεζικού ιού και τη χθεσινή απόφαση της Fed για αμετάβλητα επιτόκια.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 0,8%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,6%, στο Παρίσι ο CAC κινείται 1% αρνητικά. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ διολισθαίνει 0,4%, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ 0,8%. Απώλειες 0,6% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600.

Ο κοροναϊός εξακολουθεί να μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι το σύνολο των θανάτων που οφείλονται σε επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού αυξήθηκε κατά 38 για να φθάσει τους 170 ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.700 και πλέον.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε σταθερά τα επιτόκια στην πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους, με τον Τζερόμ Πάουελ να υποστηρίζει ότι παρατηρούνται σημάδια σταθεροποίησης της παγκόσμιας ανάπτυξης. «Η ενίσχυση της απασχόλησης είναι στέρεη και το ποσοστό της ανεργίας έχει παραμείνει χαμηλό» αναφέρει η επιτροπή της Fed στην ανακοίνωση που εξέδωσε, μετά την ομόφωνη απόφαση για παραμονή των επιτοκίων στο 1,5% με 1,75%. 

Στο κόκκινο οι αγορές στην Ασία, με τον δείκτη Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να χάνει 2,8%, τον Nikkei να κλείνει 1,7% χαμηλότερα και το χρηματιστήριο στην Ταϊβάν να κάνει βουτιά 5,7%.

Στο εταιρικό μέτωπο, απότομη πτώση στα καθαρά κέρδη της περασμένης χρονιάς σημείωσε ο πετρελαϊκός κολοσσός Royal Dutch Shell, επικαλούμενος μακροοικονομικές συνθήκες και χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το CNBC, τα καθαρά κέρδη για όλο το 2019 έφτασαν τα $16,462 δισ. Έναν χρόνο πριν, το 2018, ήταν $21,404 δισ. αντανακλώντας ετήσια πτώση 23%.

Τα πρώτα ετήσια κέρδη από το 2015 ανακοίνωσε η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικού εμπορίου μόδας, η H&M. Για όλη τη χρονιά, τα κέρδη αυξήθηκαν στα 13,4 δισ. κορώνες, από 12,7 δισ. καθώς οι πωλήσεις ενισχύθηκαν με στήριξη από τις επενδύσεις στα logistics, την ψηφιακή τεχνολογία, τις ιδέες για νέα καταστήματα και τις ανεξάρτητες μάρκες, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες και ο πιο σκληρός ανταγωνισμός. H μετοχή της ενισχύεται 9,7%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ διατηρείται στο $1,1011. Στην αγορά εμπορευμάτων, αρνητικά κινείται το αργό (-1,5%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v