Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη πτώση στις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι. Οριακή άνοδος για τον Stoxx 600. Κάτω από τα 50 δολ. το πετρέλαιο WTI. Υποχωρεί το ευρώ.

Πτώση κατέγραψαν οι ευρωαγορές με την προσοχή των επενδυτών να παραμένει στραμμένη στην εξάπλωση του κορωνοϊου.

Ειδικότερα, η Εθνική Επιτροπή Υγείας καταμέτρησε 97 νέους θανάτους και 3.062 νέα κρούσματα της επιδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός στην ηπειρωτική Κίνα ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής 9ης Φεβρουαρίου, κάτι που αυξάνει σε 908 τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων και σε 40.171 των συνολικό αριθμό των κρουσμάτων. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των θυμάτων ξεπέρασε αυτών της επιδημίας SARS το 2002-2003.

Στο μεταξύ, για πρώτη φορά τους τελευταίους 4 μήνες υποχώρησε το επενδυτικό κλίμα στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, λόγω κυρίως των φόβων πως η Κίνα δεν θα καταφέρει να περιορίσει την έξαρση του κορωνοϊού.

Ο δείκτης Sentix για την ευρωζώνη διολίσθησε στις 5,2 μονάδες, από 7,6 τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα υποχωρήσει στις 4,1 μονάδες.

Παράλληλα, δύο εβδομάδες πριν από την ειδική σύνοδο της ΕΕ για τον μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2021 – 2027 (πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο) που συγκαλεί ο Βέλγος πρόεδρος του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται τα πρώτα σύννεφα μεταξύ των κρατών-μελών στην μετά-Βrexit εποχή. Ο Σαρλ Μισέλ βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις και επαφές με τους ηγέτες καθενός από τα κράτη-μέλη ενόψει της κρίσιμης συνόδου, αναζητώντας τη μέση οδό, που για άλλη μια φορά είναι δύσκολο να βρεθεί.

Πρώτες αντιδράσεις έχουν ήδη έρθει από τη Δανία, με την πρωθυπουργό της χώρας, Μέτε Φρεντερίκσεν να δηλώνει ότι ακόμη κι αν οι χώρες της ΕΕ συνεισέφεραν μόνο το 1% του ΑΕΠ τους μελλοντικά, η Δανία θα έπρεπε να δίνει είκοσι φορές περισσότερα από ό,τι σήμερα. «Πολλά από τα χρήματα της συνεισφοράς μας είναι παράλογα, για παράδειγμα, όταν μιλάμε για την κλιματική αλλαγή ή τα κύματα προσφύγων. Θα συνεισφέρουμε με περισσότερα χρήματα, αλλά δεν θέλω να συνεισφέρουμε με πολύ περισσότερα χρήματα» δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε μόλις 0,05% στις 424 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,26% στις 7.447 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,15% στις 13.494 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,23% στις 6.015 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο υποχωρεί 1,1% στα 49,78 δολάρια ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,3% στα 1.577 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,10915 από 1,0947 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v