Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αρνητικό έδαφος οι ευρωπαϊκές μετοχές

O S&P υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας το 2020 στο 5% από 5,7% που ήταν πριν την έξαρση του ιού. Τη μεγαλύτερη βουτιά της 10ετίας έκανε η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας. Στο $1,096 υποχωρεί το ευρώ.

Σε αρνητικό έδαφος οι ευρωπαϊκές μετοχές

Υποχωρούν οι ευρωαγορές την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο του κορωνοϊού και την επίπτωσή του στην οικονομία.

Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας το 2020 στο 5% από 5,7% που ήταν πριν την έξαρση του ιού.

Συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ είχε ο Κινέζος πρόεδρος, με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου να δηλώνει ότι «ο Τραμπ εξέφρασε εμπιστοσύνη στη δύναμη και την αντοχή της Κίνας όσον αφορά την αντιμετώπιση της πρόκλησης του κορωνοϊού».

Πτώση 0,3% στη Φρανκφούρτη, 0,2% στο Λονδίνο, 0,1% στο Παρίσι, 0,4% στη Μαδρίτη και το Μιλάνο, 0,1% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600.

Στο μέτωπο των δεδομένων, τη μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας δεκαετίας και περισσότερο σημείωσε η γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο, υπογραμμίζοντας την αδυναμία της μεταποίησης που επιβαρύνει τη συνολική ανάπτυξη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σύμφωνα με το Reuters και τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, η βιομηχανική παραγωγή έκανε βουτιά 3,5% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, έναντι πρόβλεψης για αρνητική κίνηση κατά 0,2%. Η πτώση ήταν η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2009. Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2018, η συνολική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 6,8%. 

Στο εταιρικό μέτωπο, την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της, Tidjane Thiam, ανακοίνωσε η Credit Suisse. Οπως μεταδίδει το CNBC, θα έχει ισχύ από τις 14 Φεβρουαρίου. Ο Thomas Gottstein, που επί του παρόντος ηγείται του τμήματος της Ελβετίας, θα αναλάβει τη θέση του CEO. 

Σύμφωνα με τους Financial Times, η σχέση του Thiamκαι του προέδρου της Credit Suisse διαταράχθηκε μετά το σκάνδαλο κατασκοπείας της περσινής χρονιάς. H μετοχή της Credit Suisse υποχωρεί 4%.

Βυθίστηκαν τα καθαρά κέρδη της Honda Motor το τρίτο τρίμηνο χρήσης, καταγράφοντας απώλειες 31% σε σύγκριση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα, λόγων πτώσης των πωλήσεων παγκοσμίως και ιδιαίτερα στην Ιαπωνία.

Οπως μεταδίδει το MarketWatch, τα καθαρά κέρδη για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο υποχώρησαν στα 116,43 δισ. γεν ($1,06 δισ.) από 168,24 δισ. γεν έναν χρόνο πριν. Οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη Υ135,95 δισ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί στο $1,096.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v