Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη μέρα απωλειών στις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ενισχύεται το ευρώ. Πιέσεις στο πετρέλαιο. Ισχυρή άνοδος για τον χρυσό.

Απώλειες στις ευρωαγορές παρά τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, καλύτερα από ό,τι αναμενόταν κινήθηκαν οι επιχειρήσεις της ευρωζώνης τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της ιδιωτικής εταιρείας, που θεωρείται καλή ένδειξη για την οικονομική υγεία και περιλαμβάνει και τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, αυξήθηκε στις 51,6 μονάδες τον Φεβρουάριο από 51,3 τον Ιανουάριο.

Ηταν υψηλότερα από τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για 51 μονάδες.

Παράλληλα, κατά 1,4% ενισχύθηκαν οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο, σε ετήσια βάση, ανεβάζοντας ταχύτητα για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Το αποτέλεσμα ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις. Τον Δεκέμβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν στο 1,3%.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 1,0%.

Επιπλέον, στις 51,1 υποχώρησε ελαφρώς ο σύνθετος ΡΜΙ στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit. Τον Ιανουάριο ήταν στις 51,2 μονάδες.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο ΡΜΙ του τομέα υπηρεσιών κινήθηκε καθοδικά, στις 53,3 μονάδες, από 54,2 τον Ιανουάριο.

Ο επίμαχος τομέας της μεταποίησης παρέμεινε σε συρρίκνωση, αλλά ενισχύθηκε στις 47,8 μονάδες, από 45,3 τον Ιανουάριο.

Παράλληλα, σε αδιέξοδο βρέθηκαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά τον πολυετή προϋπολογισμό του μπλοκ, την Πέμπτη, μετά από πολύωρες συζητήσεις για το πώς θα καλύψουν το κενό χρηματοδότησης ύψους 60 δισ. με 75 δισ. ευρώ που αφήνει το Brexit.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της βραδιάς σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τους ηγέτες, σε μία προσπάθεια να βάλει τέλος στο αδιέξοδος για τα σχέδια δαπανών του διαστήματος 2021-27.

Ωστόσο, η «ανταρσία» της Γερμανίας και άλλων βόρειων ευρωπαϊκών κρατών για τα σχέδια περικοπών των επιστροφών που έχουν από τις συνεισφορές τους στον προϋπολογισμό της ΕΕ επισκίασαν τις συνομιλίες.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,49% στις 428 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,44% στις 7.403 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,62% στις 13.579 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,54% στις 6.029 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο υποχωρεί 1,2% στα 53,22 δολάρια ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 1,3% στα 1.642 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,6% έναντι του δολαρίου στο 1,0853 από 1,0785 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v