Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Οι ανησυχίες για την εξάπλωση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού στέλνουν τα funds στην ασφάλεια των αμερικανικών τίτλων και σε υψηλό τριών ετών το δολάριο. Αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής για τον προϋπολογισμό. Σε υψηλό έτους η μεταποίηση στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο.

Αρνητικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Χαμηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις του κορωνοϊού.

Η πτώση ωστόσο μαζεύεται δύο ώρες μετά την έναρξη των συνεδριάσεων, καθώς τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit για μεταποίηση και υπηρεσίες στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο δείχνουν καλύτερη εικόνα από αυτή που αναμενόταν.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,1%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης κατά 0,5%, στο Παρίσι ο CAC χάνει 0,3%, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ 0,6%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται καθοδικά κατά 0,3%.

Μικτή εικόνα στις κυριότερες ασιατικές αγορές, με τις ανησυχίες για την εξάπλωση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού να στέλνει τα funds στην ασφάλεια των αμερικανικών τίτλων, με αποτέλεσμα το δολάριο να κινείται σε υψηλό τριών ετών.

Σε αδιέξοδο βρέθηκαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά τον πολυετή προϋπολογισμό του μπλοκ, την Πέμπτη, μετά από πολύωρες συζητήσεις για το πώς θα καλύψουν το κενό χρηματοδότησης ύψους 60 δισ. με 75 δισ. ευρώ που αφήνει το Brexit.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της βραδιάς σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τους ηγέτες, σε μία προσπάθεια να βάλει τέλος στο αδιέξοδος για τα σχέδια δαπανών του διαστήματος 2021-27.

Ωστόσο, η «ανταρσία» της Γερμανίας και άλλων βόρειων ευρωπαϊκών κρατών για τα σχέδια περικοπών των επιστροφών που έχουν από τις συνεισφορές τους στον προϋπολογισμό της ΕΕ επισκίασαν τις συνομιλίες.

Στο μέτωπο των δεδομένων, σε υψηλό έτους η μεταποίηση στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit, αν και παραμένει σε συρρίκνωση, συνεχίζει ανοδικά. Εφτασε στις 49,1 μονάδες από 47,9 τον Ιανουάριο.

Στις 51,1 υποχώρησε ελαφρώς ο σύνθετος ΡΜΙ στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit. Τον Ιανουάριο ήταν στις 51,2 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων δείχνει συρρίκνωση, ενώ υψηλότερα από αυτό, ανάπτυξη.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,1%, στο 1,0796 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v